FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama pozdravlja naftni dogovor Sudana i Južnog Sudana

Autor: mtro
WASHINGTON , 4. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama u subotu je pozdravio dogovor o nafti sklopljen između Sudana i Južnog Sudana kojim je okončan sukob koji je kvario odnose dviju zemalja otkako je prije godinu dana Južni Sudan proglasio neovisnost.

"Taj dogovor otvara vrata za veći napredak naroda dviju zemalja", rekao je Obama i čestitao čelnicima dviju zemalja.

Nekoliko sati nakon što je američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila Džubu, glavni grad Južnog Sudana, južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki noću na subotu najavio je da su dvije zemlje pronašle rješenje naftnog spora.

Naftni prijepor je dvije zemlje u proljeće doveo na rub rata. Mbeki nije objavio pojedinosti dogovora, ali je najavio obnovu proizvodnje nafte koja je prekinuta od siječnja.

Južni Sudan je nakon odcjepljenja dobio tri četvrtine sudanskih naftnih izvora, no u izvozu je ostao potpuno ovisan o naftovodima sjevernog susjeda.

Prema izvorima iz Džube sporazum predviđa da Južni Sudan plaća Sudanu 9,48 dolara po barelu izvezene nafte preko Sudana u iduće tri i po godine.

Mbeki je najavio i summit dvojice predsjednika, Omara al-Bašira i Salve Kira, u rujnu, kako bi razgovarali o statusu pokrajine Abdjei, spornog područja velikog kao Libanon.

(Hina) xtm yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙