FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norveški stabilizacijski fond prodaje imovinu u eurima, nastoji raspršiti rizik

Autor: gple
OSLO, 10. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Norveški stabilizacijski fond, "težak" 600 milijardi dolara, dodatno je u drugom tromjesečju smanjio izloženost problemima pritisnutoj eurozoni a u narednim mjesecima namjerava pojačano kupovati imovinu gospodarstava u nastajanju.

Fond upravlja norveškim prihodima od nafte i spada među najveće svjetske ulagače. Ulaže 120 tisuća dolara po stanovniku. Norveška ima pet milijuna stanovnika.

Postupno se povlači iz imovine zemalja eurozone, posebno onih njezinim rubovima, i namjerava trajno smanjiti udio Europe u svom portfelju, s obzirom na zastoj u gospodarskom oporavku Starog kontinenta.

"Veći dio novca bit će uložen u tržišta u nastajanju, posebno u obveznice", najavio je na konferenciji za novinstvo izvršni direktor fonda Yngve Slyngstad.

"Razlog nije težnja višim prinosima već pokušaj da se rasprši rizik", dodao je.

Fond je pojačao izloženost američkim i japanskim obveznicama. Istodobno je, u znak zabrinutosti zbog sumornih izgleda za gospodarstva zapadne Europe, smanjio izloženost britanskim, francuskim i talijasnkim obveznicama.

Povećao je pak izloženost njemačkim obveznicama, koje u slučaju onih dvogodišnjih trenutno nose negativne prinose od minus 0,06 posto.

U skupini tržišta u nastajanju povećao je portfelje kineskih, brazilskih i indijskih obveznica.

Među zemljama na rubu eurozone u prvom je tromjesečju prodao portugalske i irske obveznice dok je portfelj grčkih blizu nule.

Vrijednost portfelja španjolskih i talijanskih obveznica oštro je smanjena, na 36,3 milijarde norveških kruna (6,13 milijardi dolara).

Prošlog je tjedna Europska središnja banka (ECB) najavila da bi mogla ponovo početi kupovati obveznice kako bi snizila ogromne troškove zaduživanja Španjolske i Italije ali su izostale pojedinosti, strogi uvjeti i negodovanje Njemačke pojačali skepsu tržišta u vezi s tim planom.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙