FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najveći američki mirovinski fond ostvario tek 1 posto prinosa

Autor: neba
SAN FRANCISCO, 17. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Najveći javni mirovinski fond u SAD-u CalPERS ostvario je u protekloj poslovnoj godini povrat na investicije od samo jedan posto, znatno manje od ciljanih 7,5 posto, a razliku će morati platiti kalifornijske lokalne vlasti, koje su i same u financijskim poteškoćama.

Mršav povrat California Public Employees' Retirement Systemsa, koji upravlja fondom od 234 milijarde dolara za 1,6 milijuna državnih službenika u Kaliforniji, ponajviše je posljedica 7—postotnog pada povrata na ulaganja u dionice na globalnim burzama.

„Posljednjih 12 mjeseci bilo je izazovno razdoblje za sve ulagače, zbog europske dužničke krize i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. No, mršav povrat znači da ćemo morati uvesti novu strategiju po pitanju investiranja i upravljanja rizikom kako bismo dosegnuli ciljani povrat na investicije“, kazao je Joe Dear, direktor investicija CalPERS-a, prilikom predstavljanja rezultata fonda u poslovnoj godini koja je završila krajem lipnja.

Poručio je da je ciljani povrat od 7,5 posto godišnje realističan, no posljednji je povrat jedan od najnižih posljednjih desetljeća. U posljednjih pet godina CalPERS je zaradio samo 0,1 posto, dok mu je prosječan povrat u posljednjih 20 godina iznosio 7,73 posto.

Prema pravilima tamošnjeg mirovinskog sustava, razliku između ciljanog i ostvarenog povrata morat će nadoknaditi lokalne vlasti.

A one, i same u financijskim poteškoćama, nisu zadovoljne rezultatima CalPERSa, pa poručuju da su nužne reforme mirovinskog sustava.

Dwight Stenbakken, zamjenik izvršnog direktora Udruge kalifornijskih gradova, kaže da postojeći sustav previše ovisi o zaradi. Kada cijene dionica, obveznica i ostalih investicija ne dosegnu ciljane razine, razliku moraju platiti porezni obveznici, što nije prihvatljivo.

„S tim problemima bit ćemo suočeni još dugo vremena“, kaže Stenbakken.

Potrošnja Kalifornije na mirovine već dulje vrijeme raste. U tekućem proračunu za mirovinski doprinos rezervirano je 3,5 milijardi dolara, gotovo isti iznos koji ta država plaća za cjelokupni sudski sustav.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙