FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 10. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Slovenija je u četvrtak Hrvatskoj dala svoju suglasnost za realizaciju projekta termoelektrane Plomin 3, priopćilo je slovensko veleposlanstvo u Zagrebu. Ministarstvo poljoprivrede i okoliša Slovenije nakon konzultacija s nadležnim upravnim tijelima i institucijama te obavljenoj javnoj raspravi procjenjuje, kako na teritoriju Slovenije neće biti vjerojatnih značajnih učinaka na okoliš vezanih na realizaciju projekta rekonstrukcije TE Plomin te zato daje svoju suglasnost, stoji u priopćenju. Mišljenje Slovenije u svezi projekta rekonstrukcije termoelektrane Plomin, koje je bilo izdano sukladno Konvenciji o prekograničnim utjecajima zahvata na okoliš (Espoo konvencija) i slovenskim Zakonom o zaštiti okoliša, proslijedilo je slovensko veleposlanstvo.

ABUJA - Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je s predsjednikom Nigerije Goodluckom Jonathanom razgovarala o nužnosti provedbe reformi u toj naftom bogatoj afričkoj zemlji koja se suočava s porastom islamističkog nasilja. Nigerija je najnapučenija afrička država sa 160 milijuna stanovnika i glavni opskrbljivač SAD-a naftom, no zemlja bilježi porast islamskog radikalizma. Posebice je aktivna skupina Boko Haram koja djeluje u sjevernom dijelu zemlje. Clinton je po dolasku kazala da vjeruje u "svijetlu budućnost" Nigerije, a kao najvažniju stvar je istaknula da "svi Nigerijci, od sjevera do juga i od istoka do zapada dobiju šansu za bolji život". Izrazila je zabrinutost zbog ekstremnog siromaštva na sjeveru Nigerije.

PARIZ - Francusko Ustavno vijeće u četvrtak je presudilo da za europski fiskalni pakt nije potrebna promjena u ustavu, olakšavši tako put prema ratifikaciji tog dokumenta i uklonivši mogući problem za predsjednika Francoisa Hollandea. Odluka omogućuje Hollandeovoj socijalističkoj vladi da već u rujnu ratificira fiskalni pakt uz pomoć "super zakona" koji zahtjeva običnu većinu u parlamentu te nije potrebno ustav dopuniti nekim proračunskim zakonom. Promjena ustava bi, naime, zahtjevala odobrenje tri petine parlamentarnih zastupnika na posebnom zasjedanju parlamenta. "Predsjednik poziva vladu da žurno pripremi nacrt zakona kojim bi se omogućila ratifikacija europskog fiskalnog pakta", priopćio je ured francuskog predsjednika.

ZAGREB - Ruski kazališni redatelj Pjotr Fomenko, utemeljitelj jednog od najpoznatijih moskovskih kazališta poznat po svojim nekonvencionalnim adaptacijama klasika, preminuo je u dobi od 80 godina, prenosi britanski BBC. Ruski predsjednik Vladimir Putin njegovu je smrt nazvao "ogromnim nenadoknadivim gubitkom za rusku kulturu i kazalište koje je stvorio i kojemu je posvetio svoj život". Karijeru je započeo kao glumac daleke 1958., a režijom se počinje baviti u 60-tim godinama prošloga stoljeća. Tijekom svoje je 50-godišnje karijere režirao više od 60 predstava u ruskim i inozemnim kazalištima. Sovjetske su mu vlasti neke produkcije zabranjivale kao previše politički provokativne, a 1981. je zbog sukoba s vlastima bio prisiljen otići s mjesta čelnika Lenjingradskog kazališta komedije.

ZAGREB - Više od 7.000 ubojstava povezanih s organiziranim kriminalom zabilježeno je u prvoj polovici ove godine u Meksiku, a radi se o povećanju broja tih ubojstava za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvjestio je u četvrtak institut Lantia Consultores (LCI). LCI je tako opovrgao tvrdnje predsjednika Felipea Calderona o padu broja ubojstava povezanih s organiziranim kriminalom za 15 posto. Prema istraživanju spomenutog instituta, većina tih ubojstava je povezana s trgovinom drogom, odnosno sukobom dvaju kartela, Sinaloa i Zetas. Sukob dvaju moćnih kartela posebice se osjeti na sjeveru zemlje, upozorava LCI. Upravo u tom dijelu Meksika je policija u četvrtak u napuštenom vozilu u mjestu San Luis Potosi pronašla tijela 14 muškaraca.

ZAGREB - Google Inc će platiti 22,5 milijuna dolara zbog povrede postavke privatnosti potrošača koji su koristili Appleov pretraživač Safari, priopćila je u četvrtak američka Savezna trgovinska komisija (FTC). Ovaj slučaj je FTC istraživao od veljače ove godine, a se odnosi na Safari tražilicu za OS X i iOS platforme. Radi se o najvećoj kazni ikada koju je FTC izrekao jednoj kompaniji, prenosi The Wall Street Journal. Prema navodima FTC-a, Google je koristio kompjutorski kod poznat kao "cookies" kako bi prevario Safari tražilicu na iPhoneima i iPadima jer je Google htio pratiti korisnike koji su blokirali praćenje na internetu.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙