FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 9. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LJUBLJANA

Stranka slovenskog premijera Janeza Janše upozorila je u srijedu na posljedice koje bi Sloveniju pogodile ako sama ne provede politiku štednje i reformi i ne dokapitalizira banke, zbog čega joj prijeti daljnje snižavanje kreditnog rejtinga. Ako oporbene stranke i sindikati i dalje budu blokirali unošenje zlatnog fiskalnog pravila u ustav, te druge potrebne mjere za izlazak iz krize, onda bi došla u situaciju da mora zatražiti pomoć Europske komisije, što znači da bi joj uvjeti za izlazak iz krize postali još teži, navela je stranka u prilogu na svojim web-stranicama. "Prevedeno na razumljiv jezik, to bi značilo sniženje plaća i mirovina za najmanje 20 posto, ukidanje brojnih socijalnih potpora i obiteljskih dodataka, a sada ih prima više od 800.000 ljudi", navodi se u prilogu u kojem Slovenska demokratska stranka tvrdi da promjene i restrukturiranje priječe lijeve političke elite kojima nije stalo do dobrobiti države jer brane stečene pozicije i privilegije.

MILWAUKEE

Napadač koji je ubio šest ljudi u hramu Sikha u Wisconsinu umro je od prostrijelne rane na glavi koju si je sam zadao, objavio je u srijedu američki Federalni istražni ured (FBI). Napadač, Wade Page (40), ubio se nakon što ga je policajac ranio u želudac izvan hrama u Oak Creeku, u Wisconsinu u nedjelju, rekla je na konferenciji za novinare Teresa Carlson, specijalna agentica FBI-a zadužena za slučaj. "Nakon tog ranjavanja, čini se da je Page umro od prostrijelne rane na glavi koju si je sam zadao", rekla je ona. Policija je prethodno objavila da je Pagea ustrijelio policajac odgovarajući na napad na hram Sikha u predgrađu Milwaukeeja.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je nazvao je indijskog premijera Manmohana Singha kako bi mu izrazio sućut zbog napada u kojem je ubijeno šest osoba u hramu Sikha u Wisconsinu, objavila je Bijela kuća. "Dvojica čelnika razgovarali su o njihovoj zajedničkoj predanosti toleranciji i vjerskim slobodama, a predsjednik Obama ponovo je istakao svoju zahvalnost za značajan doprinos Sikha široj američkoj zajednici", rekao je novinarima glasnogovornik James Carney na letu predsjedničkim zrakoplovom "Air Force One". Napadač, 40-godišnji Wade Page, ubio se nakon što ga je policajac ranio u trbuh izvan hrama u Oak Creeku, u Wisconsinu u nedjelju. Istražitelji nisu utvrdili motiv za napad u kojem su četiri osobe ranjene.

EL ARIŠ

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi smijenio je u srijedu šefa obavještajne službe Murada Mvafija i pozvao ministra obrane da zamijeni zapovjednika egipatske vojne policije, reformirajući sigurnosni aparat nakon ubojstva 16 vojnika na kontrolnoj točki na Sinaju, u blizini egipatske granice s Izraelom, objavio je The New York Times. Po njegovu glasnogovorniku, Morsi je također imenovao novog zapovjednika predsjedničke garde te smijenio guvernera Sjevernog Sinaja, pokrajine u kojoj se u nedjelju dogodio napad, najsmrtonosniji zadnjih desetljeća. Egipatske vojnike ubili su militanti koje su potom, nakon što su prešli granicu, ubili Izraelci. Uz to, egipatska vojska demonstrirala je na Sinaju svoju silu, poslavši vojnike i oklopne transportere u tamošnja naselja. Helikopteri su otvorili vatru na nepoznate ciljeve, prvi put nakon mnogo godina. Očevici su kazali da su izbili sporadični žestoki sukobi te da je u zračnim napadima pogođeno nekoliko vozila, no nije poznato je li u njima bilo nekoga.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙