FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 28. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ALEP - Snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pokrenule su u subotu ofenzivu na pobunjenike u gradu Alepu, priopćila je jedna sirijska nevladina organizacija. Nekoliko zapadnih zemalja i UN izrazili su zabrinutost zbog tog napada, a Washington govori o mogućnosti novog masakra u zemlji koju potresaju 16-omjesečne borbe. Pojačanja koja se gomilaju danima oko tog grada na sjeveru idu prema četvrti Salahedin gdje se nalazi najveći broj pobunjenika, kazao je za AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava. "Može se reći da je napad počeo", dodao je. Već nekoliko dana vojska potpomognuta helikopterima i tenkovima napada nekoliko pobunjeničkih četvrti te je poslala pojačanja kako bi preuzela taj grad, smješten 355 kilometara sjeverno od Damaska. Bitka za Alep smatra se ključnom za obje strane. Za režim, to je trgovački grad u kojem ima puno saveznika, posebno među poslovnim ljudima na koje računa za financiranje rata. Za pobunjenike, to je ključan grad sjevera zemlje čijim bi zauzimanjem mogli osigurati zaštićenu zonu.

UJEDINJENI NARODI - Izaslanstva iz cijelog svijeta propustila su u petak složiti se oko okvira za postizanje sporazuma o trgovini konvencionalnim oružjem kojim bi se regulirala industrija vrijedna više od 60 milijardi dolara te se stoga očekuju daljnji pregovori i moguće glasovanje Opće skupštine UN-a o tome krajem godine, objavili su diplomati. Više od 170 zemalja pregovaralo je cijeli prošli mjesec u New Yorku o sporazumu koji treba biti usvojen konsenzusom tako da niti jedna zemlja ne može uložiti veto. No umjesto toga nije donesena nikakva odluka o nacrtu sporazuma. No to je ostavilo otvorena vrata daljnjim pregovorima i nacrt sporazuma mogao bi biti podnesen pred 193 članice Opće skupštine UN-a i izglasan dvotrećinskom većinom. Po riječima diplomata, to bi se moglo dogoditi do kraja godine. "Osjećamo da smo se mogli složiti oko sporazuma. Razočaravajuće je da nam treba još vremena. No sporazum o oružju je tu, ne danas ali uskoro. Napravili smo veliki korak naprijed", kazao je glasnogovornik britanskog izaslanstva.

WASHINGTON - Devetnaesta Međunarodna konferencija o AIDS-u zatvorena je u petak u Washingtonu zaključkom da je potrebno uložiti još veće napore na angažmanu znanstvenika, ali i političkih dužnosnika u nastojanju da se epidemija ove bolesti u svijetu okonča. "Bila je to sjajna konferencija, čuli smo brojna mišljenja i korisne podatke", rekla je profesorica pariškog Instituta Pasteur Francoise Barre-Sinoussi, znanstvenica iz ekipe stručnjaka koji su dobili Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće HIV-a. Barre-Sinoussi je prošli tjedan pokrenula novu svjetsku strategiju u liječenju i borbi protiv epidemije AIDS-a te je izabrana za novu predsjednicu Međunarodne udruge za borbu protiv AIDS-a, čiji su članovi organizirali ovu konferenciju. "Vidljiv je napredak kada je riječ o primjeni znanstvenih saznanja kojima dosad raspolažemo", rekla je Barre-Sinoussi, aludirajući na više od osam milijuna inficiranih virusom HIV-a u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju, a koje odsad imaju mogućnost liječenja antivirusnim lijekovima. No, da bi rezultati bili učinkovitiji, u predstojeće dvije godine moramo se aktivnije angažirati na mobilizaciji još većeg broja znanstvenika, volontera i aktivista te političkih i vladinih dužnosnika na ovoj važnoj zadaći, kazala je. U radu konferencije sudjelovalo je oko 20.000 predstavnika iz 190 zemalja svijeta te oko 2.000 novinara i aktivista koji sudjeluju u borbi protiv AIDS-a. Sudionici konferencije dogovorili su se da će nastaviti raditi na nastojanju da se AIDS u potpunosti iskorijeni.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙