FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pojačani apetit za rizikom podigao europske burze

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europske burze dosegnule su u ponedjeljak novu najvišu razinu u četiri mjeseca, poduprte bankovnim sektorom koji je privukao ulagače pojačanog apetita za rizikom nakon što je Europska središnja banka (ESB) najavila mjere za suzbijanje dužničke krize.

Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,3 posto, na 5.806 bodova, frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,7 posto i iznosio je 6.912 bodova a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, dosegnuvši 3.398 bodova.

Predsjednik ESB-a Mario Draghi prošlog je tjedna izložio planove o kupovini obveznica kako bi se snizili talijanski i španjolski troškovi zaduživanja. Usprkos skiciranim strogim uvjetima i početnom razočaranju na tržištima, najavljene mjere naknadno su snizile prinose na državne obveznice i potaknule apetit za rizikom.

"Ponudio je dovoljno materijala tržištima za sljedećih nekoliko mjeseci. Kazao je da će sljedećih tjedana dati još informacija, pa ulagače pogrešna odluka može lako dovesti u nedozvoljenu poziciju", podsjeća Kevin Lilley iz Old Mutual Asset Managersa.

"Draghi signalizira da će poduzeti potrebne mjere, pa mislim da će nesklonost riziku s vremenom jenjati", dodaje Lilley.

U takvom su okruženju najveći dobitnici bile banke, koje su u prosjeku ojačale oko 0,8 posto. Na dobitku, i to u prosjeku 2,4 posto, bili su i osiguravatelji. Dobre rezultate zabilježili su i drugi ciklički sektori, poput proizvođača automobila.

Na udaru prodaja našle su se pak dionice proizvođača lijekova i hrane.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu dva posto, na 8.726 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙