FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje stabilizirale cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 6. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se na početku tjedna, kliznuvši prema 108 dolara za barel pod pritiskom dobitonosnih prodaja i očekivanja novih podataka koji će pružiti bolju sliku o stanju u svjetskom gospodarstvu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 36 centi, na 108,58 dolara, nakon što je u petak zaključio trgovinu u plusu od gotovo tri posto. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni od 90,95 dolara. U petak poskupio je gotovo pet posto.

"Cijene su poprilično porasle pa su vjerojatno krenule dobitonosne prodaje", procjenjuje Michael Creed iz National Australia Banka.

Tržišta je u petak ohrabrilo izvješće američke vlade koje je pokazalo poboljšanje na tržištu rada u srpnju a dodatnu potporu pružila je najava poticajnih mjera u eurozoni.

Američki su poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili najviše novih radnih mjesta u pet mjeseci ali je stopa nezaposlenosti porasla na 8,3 posto, što je povećalo izglede za novi krug motarnih poticaja za gospodarstvo.

Tržišta sada očekuju podatke iz Kine koji će biti objavljeni u drugoj polovini tjedna a očekuje se da će pokazati stabilizaciju gospodarskih atkivnosti a ne njihov brzi oporavak.

Kina je drugi potrošač nafte u svijetu i stanje njezina gospodarstva važno je za prognoze o potražnji.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte na kraju prošlog tjedna iznosila 104,46 dolara, što znači da je bila 1,39 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙