FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

Autor: rtom
ZAGREB, 3. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti objavljenih do 4.30

BEJRUT - Sirijske snage ubile su najmanje 50 osoba, a među njima 21 člana triju obitelji u sukobima s pobunjenicima u gradu Hami u središnjoj Siriji, kazali su u četvrtak stanovnici i aktivisti za ljudska prava. "Vojska je napala okrug Arbaen, provodila racije i ubila članove triju obitelji", rekao je stanovnik Abu Amar za Reuters. Ubili su deset članova obitelji Kanan, osam članova obitelji Okda i tri iz obitelji Safaf. Snage sirijskog režima opkolile su Arbaeen rano u četvrtak ujutro i tukli ga minobacačkom i tenkovskom vatrom. "Nismo mogli bježati i brojne su obitelji ostale uhvaćene u zamku u vlastitim domovima", rekao je jedan stanovnik.

BERLIN/BRUXELLES - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u četvrtak je izrazio žaljenje zbog odluke Kofija Annana da napusti dužnost mirovnog posrednika za Siriju, a šefica diplomacije Europske unije Catherine Ashton pozvala je na žurno imenovanje njegova nasljednika. "Razočaravajuće je da (Annanov) mirovni plan nije bio proveden" i "Očito je da Kofi Annan napušta mandat djelomice zbog blokade u Vijeću sigurnosti UN-a za što su odgovorne Rusija i Kina", rekao je Westerwelle. Nakon pet mjeseci uzaludnih pokušaja da mirno riješi sukob pobunjenika i režima u Siriji koji je od ožujka 2011. odnio više od 20.000 života, Annan je izvijestio UN i Arapsku ligu da nakon isteka sadašnjeg mandata 31. kolovoza neće zatražiti novi. Catherine Ahston izrazila je žaljenje zbog Annanove ostavke te pozvala na "žurno imenovanje njegova nasljednika kako bi se nastavila njegova misija za provedbu mirne političke tranzicije u Siriji". Rusija i Kina triput su u godinu dana vetom spriječile donošenje rezolucije o Siriji. Posljednji nacrt rezolucije prijetio je sirijskome režimu sankcijama ako ne prihvati Annanov mirovni plan. "Taj je plan i dalje najbolja nada za narod Sirije", rekla je Ashton.

BAGDAD - U Iraku je četvrtak bio dan nasilja s najmanje 33 žrtava, među kojima 18 pripadnika sigurnosnih snaga, prema novim podacima što su ih objavile vlasti nakon srpnja koji je bio najkrvaviji mjesec u dvije godine s 325 mrtvih. To ponovno izbijanje nasilja u Iraku stručnjaci objašnjavaju napetošću u susjednoj Siriji i političkom nestabilnošću u samome Iraku gdje su još jako snažne vjerske napetosti. Devet je osoba ubijeno u eksploziji prije iftara, obroka kojim se prekida ramazanski post po zalasku sunca, a četveročlana obitelj ubijena je u Kirkuku, na sjeveru Iraka, no većina napada bila je usmjerena na sigurnosne snage. U poruci objavljenoj na internetu Islamska država Irak (ISI), ogranak Al Kaide, obznanila je "svetu ofenzivu tijekom ramazana", svetog mjeseca muslimanskog posta kada će ciljati "pomno odabrane mete", a to su "sigurnosne snage, vojska i šijiti". U srpnju je u Iraku zabilježeno 325 žrtava, što je najveći broj u zadnje gotovo dvije godine. Premda je nasilje znatno oslabilo u odnosu na krvave godine 2006. i 2007., ono je i dalje prisutno u Iraku, a nerijetko je povezano sa snažnim napetostima među vjerskim zajednicama.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da nije za strogo kažnjavanje triju žena iz punk skupine Pussy Riot koje su u veljači u glavnoj sabornoj crkvi u Moskvi otpjevale "punk molitvu" protiv njegove vladavine. "To što su učinile nije dobro. Ipak, ne mislim da im treba prestrogo suditi zbog onoga što su učinile", rekao je Vladimir Putin u reakciji na taj događaj, a prenijele su ruske agencije. Ruska javnost podijeljena je što se tiče postupka tih mladih žena iz punk skupine. Afera je usto dirnula glazbene zvijezde diljem svijeta i zapadnu javnost, pa se nagađa da je reakcija ruskog predsjednika najava blage kazne za punkerice.

RIM - Papa Benedikt XVI. završio je treći svezak trilogije "Isus iz Nazareta" o životu i učenju Isusa Krista, priopćila je u četvrtak Sveta Stolica. Datum objave znat će se pošto se knjiga prevede s njemačkog izvornika na više jezika, piše u priopćenju. Taj treći i zadnji svezak govori o Isusovu djetinjstvu. Benedikt XVI. je velik dio svog vremena u uredu posvetio pisanju te trilogije. Prvi svezak izašao je 2007., a posvećen je Isusovoj odrasloj dobi i javnom djelovanju. U drugom dijelu, objavljenom 2011., u kojemu se opisuju događaji posljednjeg tjedna Isusova života, Papa osuđuje nasilje koje se čini u Božje ime i oslobađa Židove krivnje za Kristovu smrt.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙