FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik ECB-a najavio planove za kupnju državnih obveznica, tržišta razočarana

Autor: vmom
FRANKFURT, 2. kolovoza 2012. (Hina/Reueters) - Europska središnja banka (ECB) u nadolazećim tjednima izradit će mehanizam izravne kupnje državnih obveznica radi stabilizacije troškova zaduživanja u eurozoni, izjavio je čelnik ECB-a Mario Draghi na novinskoj konferenciji nakon bančina zasjedanja, na kojem su kamatne stope zadržane na postojećoj razini.

"Upravni odbor banke, u sklopu svog mandata održavanja stabilnosti cijena u srednjem roku, i vodeći računa o svojoj neovisnosti u određivanju monetarne politike, može poduzimati izravne operacije na otvorenom tržištu odgovarajuće veličine kako bi postigla svoj cilj", rekao je dalje Draghi.

Najavio je da će Upravni odbor Banke razmotriti daljnje nestandardne mjere monetarne politike kako bi se poboljšala njezina transmisija.

"U nadolazećim tjednima kreirat ćemo odgovarajuće modalitete za takve političke mjere", izjavio je Draghi.

Najavio je i da će ECB u rujnu raspraviti o popuštanju svojih pravila o kolateralu, a mogao bi obnoviti i svoje ranije mjere, poput injekcije dugoročnih, vrlo jeftinih zajmova poslovnim bankama. U prosincu lani i veljači ove godine ECB je poslovnim bankama dao ukupno 1.000 milijardi eura putem 3-godišnjih jeftinih zajmova, no banke i dalje veliku količinu toga novca zadržavaju kod sebe, umjesto da kreditiraju poduzetnike i građane.

Osvrnuvši se na zahtjeve pojedinih europskih čelnika eurozone da se europskom fondu za pomoć posrnulim državama eurozone (ESM) izda bankarska licenca, čime bi mu se omogućilo korištenje i novca ECB-a, Draghi je upozorio kako je to protivno europskim zakonima.

Ponajviše su se talijanski i francuski čelnici zalagali za tu ideju, kako bi se povećao financijski kapacitet ESM-a i omogućilo tom fondu izravnu kupnju državnih obveznica.

„Dobili smo pravno mišljenje prema kojem ESM nije pogodan za to“, izjavio je Draghi.

Gospodarski rast eurozone je slab a neizvjesnost u vezi izgleda nagrizaju povjerenje u taj blok, ocijenio je nadalje Draghi.

"Gospodarski rast u eurozoni i dalje je slab", rekao je Draghi na novinskoj konferenciji nakon odluke ECB-a da ključnu kamatnu stopu zadrži na rekordno niskih 0,75 posto.

Također je rekao da dužnička kriza u eurozoni neće uništiti monetarnu uniju. "Euro je neopoziv", napomenuo je.

Nakon Draghijevih izjava, na deviznim tržištima tečaj eura smanjio je ranije dobitke prema američkoj valuti u inače volatilnoj trgovini. Dostigavši tijekom jutra najvišu razinu u zadnja četiri tjedna od 1,2404 dolara, tečaj eura je blago oslabio, na 1,2275 dolara.

Također, i europski burzovni indeks izbrisali su ranije blage dobitke, te su nakon Draghijevih izjava indeksi zašli duboko u crveno. Londonski FTSE je trenutno u minusu 0,82 posto, na 5.665 bodova, frankfurtski DAX 2,02 posto, na 6.617 bodova, a pariški CAC 1,85 posto, na 3.260 bodova.

I američki terminski indeksi izbrisali su ranije dobitke, potonuvši u negativni teritorij.

"Nisam vidio konkretan dokaz da je ECB blizu odlučnog djelovanja na način da potkrijepi prošlotjedne izjave Draghija", rekao je Omer Esiner, glavni tržišni analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange u Washingtonu.

Draghi je izjavio prošloga tjedna da će učiniti sve za spas eura, što je proteklih dana na financijskim tržištima ojačalo špekulacije o daljnjim kupovinama državnih obveznica Italije i Španjolske

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙