FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prizemljena očekivanja pritisnula europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u petak nakon što su splasnule nade da će dogovor postignut na europskom summitu o borbi protiv krize u eurozoni uskoro stupiti na snagu odnosno da će središnje banke ponuditi dodatne poticajne mjere.

Indeks Londonske burze FTSE ostao je gotovo nepromijenjen i iznosio je 5.689 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX oslabio je 0,4 posto i kliznuo je na 6.509 bodova, a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.217 bodova.

Španjolske banke bile su vodeći gubitnici zbog sve veće zabrinutosti da Madrid možda treba dodatnu pomoć. Europska središnja banka jučer nije najavila nove mjere potpore posrnulim zemljama i bankama. U takvom je okruženju bankovni sektor oslabio 1,5 posto.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi odbacio je mogućnost kupnje obveznica problematičnih zemalja odnosno izravnih pozajmica europskim kriznim fondovima radi pomoći bankama i kupovanja dugova na sekundarnom tržištu.

"ECB-ov mandat još se neće promijeniti. Banka će vjerojatno ponovno sniziti kamatne stope ali njezina buduća uloga u financiranju Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) još je uvijek nejasna“, kazao je Emmanuel Cau iz banke JPMorgan.

„Čak i ako Europa ide u pravom smjeru, rješavanje dužničke krize bit će spor proces. Objave s EU summita su pozitivne, ali provedbeni su rizici veliki i u sadašnjoj fazi znamo tek malobrojne pojedinosti".

Cijene dionica španjolske banke BBVA pale su pet posto, a banke Banco Santander 2,2 posto.

Defanzivne dionice bile su pak najveći dobitnici, predvođene komunalnim, prehrambenim i farmaceutskim kompanijama koje su ojačale u rasponu od 0,3 do 0,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,7 posto, na 9.020 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙