FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek prva "stanica" javne rasprave o Nacrtu prijedloga zakon o poljoprivrednom zemljištu

Autor: vsik
OSIJEK, 31. srpnja 2012. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede organizira javne rasprave o Nacrtu prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, a prva u nizu takvih rasprava održana je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek.

Predstavnici regionalne i lokalne samouprave kao i brojnih udruga istaknuli su niz primjedbi na prijedlog zakona, upozorivši da će najviše pogoditi mala obiteljska gospodarstva, a pogodovati pravnim osobama i velikim tvrtkama i kombinatima.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić upozorio je da je nacrt prijedloga zakona predvidio da se oduzima prihod županijama od zakupa poljoprivrednog zemljišta koji sada iznosi 25 posto.

Za Osječko-baranjsku županiju to je neprihvatljivo jer se iz proračuna gubi oko 13 milijuna kuna, pa ako to tako ostane u budućem zakonu o poljoprivrednom zemljištvu Županija neće moći izvršavati svoje obveze, kazao je Šišljagić.

Također je upozorio da velike ovlasti i obveze novim prijedlogom zakon dobiva Agencija za poljoprivredno zemljište.

Nije dobro, smatra Šišljagić, da ta agencija preuzme sve što je dosad bilo u ingerenciji jedinica lokalne samouprave, a odnosi se između ostalog na informacijski sustav, programe, natječaje i dr.

Napomenuo je kako hrvatski seljak već teško živi pa je pitanje što će se dogoditi s hrvatskim selom i proizvodnjom hrane.

U ime predlagatelja pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gatner Kuterovac istaknula je pak kako je riječ o zakonu koji prvi put na najkvalitetniji način rješava pitanje poljoprivrednog zemljišta.

Cilj nam je osigurati konkurentnost na europskom tržištu te omogućiti kvalitetnom zemljišnom politikom proizvodnju hrane koja bi mogla "nahraniti" i deset milijuna ljudi, kazala je.

(Hina) xvs yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙