FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Javna rasprava o nacrtu prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu

Autor: tper
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je javnu raspravu u povodu Nacrta prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je objavilo na svojim internet stranicama.

Ministarstvo poljoprivrede poziva zainteresiranu i stručnu javnost da se uključi u izradu Nacrta prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu davanjem svojih mišljenja, primjedbi i prijedloga najkasnije do 19. kolovoza ove godine.

Ovim se zakonom uređuju opće odredbe, održavanje i zaštita poljoprivrednog zemljišta, korištenje poljoprivrednog zemljišta, promjena namjene poljoprivrednog zemljišta i naknada, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu država, promet poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu fizičkih ili pravnih osoba, Zemljišni fond, Agencija za poljoprivredno zemljište, upravni i inspekcijski nadzor, kaznene odredbe i dr.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nedavno je kazao kako se zakonom želi poljoprivredne površine koje su osnova svega staviti u funkciju proizvodnje hrane i omogućiti proizvođačima da počnu proizvoditi bolje i kvalitetnije i u većim količinama.

Zakon treba omogućiti pravu reformu zemljišne politike, odnosno hitno staviti u funkciju što više hektara.

Trenutno je nešto više od milijun hektara u ARKOD-u (sustav evidencije zemljišnih parcela) poljoprivrednih površina u funkciji, a 1989. primjerice Hrvatska je, po statističkim podacima, imala 3,2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta.

Stoga je izuzetno važno što više površina staviti u funkciju, kazao je Jakovina napominjući kako je prijedlog zakona reformski i potiče zemljišnu reformu te će omogućiti puno transparentnije, efikasnije, kvalitetnije i brže raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙