FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manchester United u javnoj ponudi vrijedi do 3,3 milijarde dolara

Autor: neba
NEW YORK, 31. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Engleski nogometni tim Manchester United odredio je u ponedjeljak uvjete za njegovu inicijalnu javnu ponudu 16,67 milijuna dionica po cijeni između 16 i 20 dolara po dionici, što znači da bi vrijednost tog kluba mogla dosegnuti 3,3 milijarde dolara.

Najpopularniji engleski nogometni klub Manchester United bori se s golemim dugovima otkad su ga 2005. godine preuzeli američki poduzetnik Malcolm Glazer i njegova obitelj.

U javnoj ponudi dionica moglo bi se prikupiti do 333 milijuna dolara, čime bi se smanjio dug tog kluba koji je dosegnuo 664 milijuna dolara. I nakon javne ponude Glazeri će biti većinski vlasnici Manchester Uniteda, s obzirom da bi im ostalo 89,8 posto dionica kluba.

U srijedu počinje dvotjedna turneja poslovodstva Manchester Uniteda u kojoj će potencijalnim investitorima u SAD-u, Europi i Aziji biti predstavljeni uvjeti javne ponude i poslovne mogućnosti kluba, koji godinama dominira u engleskoj nogometnoj ligi, a bio je i klupski prvak Europe.

Međutim, prodaja dionica kluba neće ići lagano, procjenjuju analitičari, s obzirom da nogomet nije najpopularniji sport u SAD-u, kao što je to u Europi.

Ipak, poslovodstvo kluba i aranžeri javne ponude ne sumnjaju u uspjeh, s obzirom da će se dionice Manchester Uniteda ponuditi i investitorima u Europi i Aziji. Konačna cijena u javnoj ponudi, koja ovisi o potražnji investitora, bit će određena 9. kolovoza.

Predstavljajući uvjete javne ponude, poslovodstvo kluba navelo je da bi prihodi u netom završenoj poslovnoj godini trebali iznositi između 495 i 503 milijuna dolara, što bi bilo 3 do 5 manje nego u prethodnoj poslovnoj godini jer su pali prihodi kluba kako od prodaje ulaznica, tako i od prava prijenosa utakmica.

No, poticaj investitorima mogao bi predstavljati ugovor s General Motorsom, s kojim je klub ovih dana potpisao ugovor o 7-godišnjem sponzoriranju, vrijednom otprilike 600 milijuna dolara. Prema tom ugovoru, na dresovima igrača Manchester Uniteda od početka 2014. godine bit će oznake Chevrolet branda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙