FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zoelick: uloga monetarne politike u dužničkoj krizi ograničena

Autor: vmom
ZAGREB, 30. srpnja 2012. (Hina) - Dok tržišta nestrpljivo iščekuju da će Europska središnja banka (ECB) odlučiti o novim potezima na ovotjednom sastanku u četvrtak, bivši predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick upozorava da popuštanje monetarne politike neće puno pomoći u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

"Popuštanjem monetarne politike u osnovi se kupuje vrijeme. Takve mjere ne bave se fundamentima", kazao je Zoellick u ponedjeljak u razgovoru za televizijsku postaju CNBC u Singapuru.

Nakon što je čelnik ECB-a Mario Draghi prošli tjedan obećao učiniti sve da sačuva eurozonu od kolapsa, u petak su se u medijima pojavili napisi da središnja banka razmišlja o smanjenju kamatne stope, novom programu likvidnosti i planu o davanju bankovne licence kriznom fondu eurozone.

Zoellick je kazao da je trenutno najvažnije da prezadužene zemlje poput Španjolske i Italije provedu fiskalne i strukturne reforme.

"One moraju provesti reforme. Nijemci su u pravu - Španjolska i Italija moraju srediti svoju fiskalnu situaciju, ali i provesti strukturne reforme radi konkurentnosti", izjavio je.

Ujedno je dodao da se zemlje eurozone moraju pobrinuti da Španjolska i Italija imaju pristup financiranju za vrijeme dok provode svoje reforme i to kroz mjere kao što su Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) ili euroobveznice.

"Najteža stvar je izbjeći neusklađenost između vremena potrebnog da te reforme počnu davati rezultate i njihovog financiranja", kazao je.

Poručio je da posrnule španjolske i talijanske banke moraju biti dokapitalizirane. EU je ranije ovoga mjeseca pristao na paket pomoći od 100 milijardi eura za spas posrnulih španjolskih banaka.

Što se tiče uloge SAD-a u rješavanju europske dužničke krize, Zoellick je kazao da najveće svjetsko gospodarstvo ponajprije mora srediti stanje svojih financija.

"Tendencija je da se nastavi s odgađenjem odluka u nadi da će problemi nestati ili će ih netko drugi riješavati, te da se zadržava status quo kroz nedjelovanje. No to ovaj put neće proći. Posrijedi je više od 1000 milijardi dolara rezova u potrošnji koji će biti poduzeti u obrani i izvan nje ako se ne bude djelovalo", dodao je.

Do kraja godine, ako se Kongres i američki predsjednik Barack Obama ne uspiju dogovoriti o zacrtanom smanjenju deficita, čitav će niz povećanja poreza i rezova automatski biti pokrenut.

Ako će SAD biti uspješan u smanjenju svoga proračunskog manjka, to bi bio veliki poticaj povjerenju na globalnim tržištu, poručio je Zoellick.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙