FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 28. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSKVA - Rusija je u subotu upozorila na moguću tragediju koja prijeti sirijskom Alepu, ocjenjujući međutim da nije realno očekivati da će sirijska vlada sjediti prekriženih ruku dok naoružani pobunjenici okupiraju gradove. "Upravo pokušavamo uvjeriti vladu da treba učiniti korake", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare s japanskim kolegom u Sočiju, koju je prenosila službena televizija. "Međutim, budući da naoružana oporba okupira gradove poput Alepa, gdje bi po informacijama moglo doći do nove tragedije ..nije realno računati da će oni (vlada) to prihvatiti", dodao je. Sirijska vojska pokrenula je protuofenzivu protiv pobunjenika u Alepu u subotu, a zapadne vlade brinu se za moguću odmazdu protiv civila. "Kako se može očekivati da će u takvoj situaciji vlada samo rezignirano reći 'U redu, prevarili smo se. Dođite i svrgnite nas, promijenite režim'", kazao je Lavrov. "To jednostavno nije realno - ne zato što je nama taj režim drag - već jednostavno zato što to tako ne ide", dodao je. Rusija uporno odbija optužbe po kojima Moskva podupire režim Bašara al-Asada, traži uravnoteženi pristup, te kritizira Zapad da se stavio na stranu pobunjenika.

MOSTAR - Europska komisija uskoro će vlastima BiH uputiti upozorenje o mogućnosti suspenzije bezviznog režima zbog dramatičnog povećanja broja tražitelja azila u zemljama Europske unije, objavile su Nezavisne novine, pozivajući se na navode zastupnice Europskog parlamenta (EP) Tanje Fajon koja je izvjestitelj za viznu liberalizaciju. "Ja se iskreno nadam da ta klauzula neće nikad biti upotrijebljena. Zbog toga su i toliko važni ozbiljnost i oprez. BiH bi trebala uložiti više snage za informiranje građana i naravno svjesno ispunjavati sve uvjete smjernica za viznu liberalizaciju i preporuke Bruxellesa", rekla je izvjestiteljica Fajon. Dodala je da su suspenziju viznog režima već sada spremne provesti neke od zemalja unije. Po njezinim riječima posebno je alarmantno povećanje broja lažnih azilanata u Švedskoj. Švedske vlasti trebale bi u Bosnu i Hercegovinu deportirati oko 1.100 njezinih građana koji su u toj skandinavskoj zemlji na temelju lažnih obećanja zatražili azil.

MOSTAR - U nizu potresa od kojih je najsnažniji iznosio 4,6 stupnjeva Richtera u noći na subotu na području Zenice zabilježene su materijalne štete, a podrhtavanje tla se osjetilo u većem dijelu Bosne i Hercegovine, izvijestili su iz Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Potres je prvi put zabilježen u 01,12 sati, a podrhtavanje tla potrajalo je 10 sekundi te je prouzročilo uznemirenost kod građana. U Zenici su mnogi građani izašli na ulicu i nisu se željeli vratiti u zgrade. Na zgradama u Zenici primijećene su napukline na zidovima te je prijavljeno da su srušeni dijelovi nekih pročelja. Općinske vlasti u Zenici su priopćile da je u potresu nastala materijala šteta čiji će se iznos tek utvrditi. Po podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar prvog potresa je bio sedam kilometara istočno od Zenice na dubini od dva kilometra. Ubrzo poslije prvog, gotovo isto područje pogodio je drugi potres jačine 4,2 stupnja koji se nešto manje osjetio jer je bio na dubini od 12 kilometara. U 2,35 tlo oko Zenice se ponovo zatreslo, ali ovaj put je zabilježen manji potres od 2,9 stupnjeva Richtera.

QUIDONG - Odvodni kanal za otpadne vode iz jedne tvornice papira koji vodi do obale grada Qidonga, oko sat vremena vožnje udaljenog od Šangaja, bit će definitivno zatvoren, izvijestila je u subotu policija putem interneta, pozvavši prosvjednike, koji su zbog toga demonstrirali, da se vrate svojim domovima. Oko tisuću prosvjednika provalilo je u subotu u zgradu gradske uprave u priobalnom gradu Qidongu, uništavajući inventar i automobile ispred zgrade, izražavajući na taj način žestoko protivljenje nastavku rada odvodnog kanala čije otpadne vode zagađuju obalu. Izvikujući slogane protiv daljnjeg korištenja odvodnog kanala prosvjednici su odbili ranije objašnjenje uprave tvornice i regionalnih vlasti prema kojemu tvornica ne zagađuje obalu i more priobalnoga Qidonga. "Općina Nantong u kojoj je smještena tvornica odlučila je definitivno odustati od plana korištenja odvodnog kanala za otpadne vode i njihova izlijevanja u more. Zbog toga stanovnike i prosvjednike pozivamo da se vrate svojim kućama", objavila je policija.

KATMANDU -Najmanje 14 hodočasnika poginulo je u prometnoj nesreći na putu prema hinduističkom svetištu na jugu Nepala, kada se njihovo vozilo survalo u 100 metara duboki kanjon i na kraju palo u rijeku, priopćila je u subotu policija. "Brojka bi mogla i narasti budući da policijska spasilačka služba nastavlja potragu", rekao je glasnogovornik nepalske policije Rajendra Singh Bhandari. Nesreće u toj siromašnoj regiji Himalaje vrlo su česte zbog lošeg stanja cesta i vozila. Prije dva tjedna, u autobusnoj nesreći poginulo je 38 indijskih hodočasnika.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙