FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko: Dodik uzaludno pokušava osporiti državu BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 27. srpnja 2012. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je u petak da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uzaludno pokušava osporavati državu BiH te da Republika Srpska nije država.

Dodik je u intervjuu za izdanje beogradskog Euroblica istaknuo da je Republika Srpska država a da je BiH njezin okov te da će se s vremenom raspasti.

"Ustav apsolutno jasno navodi da Republika Srpska nije država, nego entitet koji je dio suverene države Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav 'suverenitet' entiteta, a entitetske nadležnosti ni na koji način nisu izraz državnosti", navodi se u pisanoj izjavi austrijskog diplomata na čelu međunarodne uprave u BiH.

Pritom je Inzko izjave Milorada Dodika ocijenio destabilizirajućima.

"Takve problematične izjave stavljaju pod znak pitanja opredijeljenost visokih dužnosnika RS-a da poštuju ustavni poredak BiH, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a time i mirovni sporazum", upozorio je Inzko.

Dodao je da je uzaludno osporavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine koji je jasno utvrđen Daytonskim mirovnim sporazumom.

"Na Balkanu imaju dvije srpske države. Osim Srbije, to sigurno jeste i RS, i po definiciji iz Daytona i po definiciji iz Montevidea, gdje su utvrđeni međunarodni kriteriji za formiranje država i gdje je rečeno da tri kriterija moraju postojati - teritorij, narod i funkcionalna vlast", rekao je Dodik za Euroblic.

Pojasnio je da Republici Srpskoj nedostaje tek međunarodno priznanje.

(Hina) xzkre ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙