FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maratonci iz Hrvatske i sudionici marša mira stigli u Srebrenicu

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. srpnja 2012.(Hina) - Sudionici maratonske utrke od Vukovara do Srebrenice stigli su u utorak poslijepodne u taj grad, gdje će u srijedu sudjelovati i u obilježavanju 17. obljetnice genocida nad Bošnjacima u nekadašnjoj zoni pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Hrvatski branitelji Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka i Mirsad Veladžić iz Daruvara su uspješno u pet etapa istrčali čak 227 kilometara trase od vukovarske Ovčare do memorijalnog kompleksa u Potočarima kod Srebrenice.

Oni su maraton, kojega je pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, započeli 6. srpnja.

Mladen Hodak (45) već je 2007. godine trčao maraton od Škabrnje do Bleiburga, a dva puta od Zagreba do Vukovara.

Duško Štrbac (51) umirovljeni je dočasnik Hrvatske vojske i dragovoljac Domovinskog rata te 50-postotni ratni vojni invalid.

Mirsad Veladžić (53) također je umirovljeni dočasnik HV i hrvatski branitelj te 40-postotni ratni vojni invalid, dok je Elvir Rakipić (41) umirovljeni časnik (HV) i također dragovoljac Domovinskog rata. Do sada je šest puta istrčao maraton od Zagreba do Vukovara.

U kasnim popodnevnim satima u Srebrenicu je stiglo i više tisuće sudionika marša mira koji su na put krenuli u nedjelju.

Oni su prepješačili oko osamdeset kilometara puta kojim su se u srpnju 1995. godine, nakon pada srebreničke enklave, tisuće Bošnjaka pokušale probiti iz Srebrenice prema slobodnom teritoriju.

Sudionicima marša u utorak se pridružio i visoki predstavnik međunarodne zajendice za BiH Valentin Inzko.

"Svaki korak na putu ka Srebrenici upućuje jasnu poruku kako nećemo dopustiti da oni koji su izgubili život budu zaboravljeni, da se sjećanje na ono što se dogodilo iskrivljuje, niti da se ovaj užasni zločin ponovi", izjavio je Inzko dodajući kako ovaj marš mira nosi jednostavnu poruku da će mir i pravda prevagnuti nad zlom.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙