FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN poziva da se poštede civili u Alepu, priprema se napad na grad

Autor: bcav
ŽENEVA, 27. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay pozvala je u petak snage sirijske vlade i oporbene pobunjenike da poštede civile u gradu Alepu, izražavajući duboku zabrinutost zbog "mogućnosti izbijanja sukoba širokih razmjera".

U priopćenju izdanom u Ženevi, ona je upozorila na "prepoznatljiv obrazac" u kojem snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pokušavaju očistiti pobunjenička područja služeći se minobacačkom i tenkovskom vatrom te pretragom "od vrata do vrata".

Citirajući nepotvrđena izvješća, Pillay je također ukazala na zločine nad civilima nedavno počinjene u glavnom gradu Damasku. Ustvrdila je da odgovorni za ratne i zločine protiv čovječnosti neće proći nekažnjeno.

Prema medijskim izvješćima, sirijska vlada rasporedila je snage oko trgovinskog centra u Alepu, dok se oko toga grada, koji broji dva milijuna stanovnika, gomila teško naoružanje. Istodobno i pobunjenici u gradu pripremaju se za eventualni napad. Očekuje se da bi do napada režimskih snaga na grad moglo doći u petak ili subotu.

Prema navodima aktivista za ljudska prava, jučer su u zračnim i topničkim napadima na pobunjeničke ciljeve smrtno stradale 34 osobe od čega su većina žrtava civili. Brojni objekti u gradu poput škola pretvoreni su u privremena skloništa, dok istodobno tisuće ljudi napuštaju grad zbog straha od napada.

Bitka na koju se spremaju regularne snage i pobunjenici za kontrolu Alepa, drugom po veličini sirijskog grada, bit će odlučna za ishod krvavog sukoba u zemlji nakon 16 mjeseci. Dnevni list al-Watan, blizak vlasti, u četvrtak je najavljivao da će se u Alepu voditi glavna bitka.

Iz Alepa je pobjegla i jedna zastupnica u državnom parlamentu koja je s obitelji prešla u Tursku i ona je četvrta parlamentarka koja je odstupila zemlju od početka pobune u ožujku 2011. protiv predsjednika Bašara al-Asada. Sirijske vlasti su tražile od zastupnika iz Alepa da napuste grad zbog opasnosti vojne ofenzive protiv pobunjenika sljedećih dana.

U petak je u pucnjavi pripadnika sirijskog režima smrtno stradao jedan trogodišnji dječak dok je s obitelji pokušavao prijeći u susjedni Jordan, izjavio je glasnogovornik jordanske vlade.

(Hina) xbcav/xbr/xtm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙