FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN želi smanjenu, više političku misiju u Siriji

Autor: vrad
NEW YORK, 6. srpnja 2012. (Hina/AFP) - UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon preporučio je u petak da se zadaća međunarodnih promatrača u Siriji (UNSMIS) "preusmjeri" s nadgledanja primirja, kojeg ionako nitko ne poštuje, na snažniju političku ulogu sa "smanjenom vojnom sastavnicom".

U izvješću Vijeću sigurnosti Ban navodi kako želi "maksimalno povećati kapacitete UNSMIS-a koji će potaknuti politički dijalog" vlasti i oporbe u Siriji i planira "pregrupirati (misiju) na terenu u smjeru prijestolnice (Damaska) radi smanjenja rizika".

UNSMIS, raspoređen sredinom travnja, trenutačno ima gotovo 300 nenaoružanih vojnika. Njegove su ophodnje ukinute sredinom lipnja zbog stalnih borba u Siriji.

Izvješće je u petak poslano članovima UN-ova Vijeća sigurnosti koji trebaju odlučiti o produljenju ili izmjeni mandata UNSMIS-a do 20. srpnja, kada mu mandat istječe. Strane novinske agencije dobile su presliku izvješća.

Ban u svom izvješću navodi više mogućnosti u vezi s misijom (povlačenje, status quo, povećanje, naoružana zaštita), a zatim ih odbacuje u korist "izmjene ustroja i ciljeva misije" čija se sposobnost preuzimanja uloge "posrednika" mora, kako je rekao, ojačati.

"Smanjena sastavnica vojnih promatrača podupirala bi te djelatnosti koji bi vodili civili", dodaje se u izvješću. "UNSMIS, ističe Ban, mogao bi zadržati ovlasti kao vojni promatrač kako bi uspješno izvršavao zadaće nadzora i istrage, ali s mogućnošću ograničenog djelovanja ako se ovakvo stanje nastavi", naime ako se sukobi nastave.

Glavni tajnik nije naveo koliko bi ljudi imao budući UNSMIS.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙