FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kasni sastanak radne skupine o Siriji u Ženevi

Autor: bnov
ŽENEVA, 30. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Ministarski sastanak radne skupine o Siriji u Ženevi počet će sat kasnije u subotu i nastaviti se tijekom popodneva, najavila je glasnogovornica UN-a o skupu koji treba donijeti mjere za cjelovitu provedbu mirovnoga plana jer u protivnom zemlji prijeti bespovratna spirala nasilja i građanski rat, upozorio je UN-ov posebni izaslanik za tu zemlju Kofi Annan.

Sastanak će početi u 11 sati. Prvi put okuplja šefove diplomacija pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - SAD, Kinu, Rusiju, Francusku i Veliku Britaniju, zatim zemlje koje predstavljaju Arapsku ligu - Irak, Kuvajt i Katar, Tursku i glavne tajnike Arapske lige i UN-a kao i visoku predstavnicu vanjskih poslova Europske unije.

Ciljevi sastanka su "identificirati etape i mjere za cjelovitu provedbu mirovnog plana u šest točaka kao i rezolucija 2042 i 2043 Vijeća sigurnosti UN-a što uključuje trenutačni prekid nasilja u svim oblicima", najavio je ranije Annan.

Taj je plan bio donesen u travnju no ostao je mrtvo slovo na papiru jer su se nasilje i sukobi nastavili.

U više od 15 mjeseci ustanka, u represiji te, unazad nekoliko mjeseci, u sukobima između vojske i ustanika smrtno je stradalo više od 15.800 osoba, većinom civila, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Annan je u subotnjem izdanju švicarskog lista Le Temps rekao da bi eventualni neuspjeh skupa u Ženevi spiralu nasilja u Siriji učinio "bespovratnom" i da zemlja svaki dan sve više tone u građanski rat.

"Ako (...) su svi sudionici spremni djelovati, moći ćemo zaustaviti taj val nasilja i krenuti putem mira", rekao je za Le Temps.

Njegov plan političke tranzicije u Siriji predviđa uspostavu prijelazne vlade nacionalnog jedinstva. Dokument precizira da bi prijelazna vlada mogla uključiti članove aktualne vlade i oporbe, ali bi bili isključeni oni čija bi nazočnost mogla "naškoditi kredibilitetu tranzicije i dovesti u opasnost stabilnost i pomirenje".

Neki diplomati sugerirali su da bi ta klauzula mogla implicirati odlazak s vlasti predsjednika Bašara al-Asada, ali Rusija, dugogodišnji sirijski saveznik, ne želi rješenje koje bi bilo nametnuto izvana.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je nakon sastanka s američkom kolegicom Hillary Clinton u petak kako vjeruje da "postoje vrlo dobri izgledi" za napredak u sirijskom pitanju na sastanku u Ženevi.

(Hina) xbnš/xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙