FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šokirani Annan osuđuje novi pokolj u Siriji

Autor: nbar
ŽENEVA, 13. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan izjavio je u petak da je "šokiran i užasnut" novostima o novom nasilju u sirijskom selu Taramseh, u blizini Hame, te "najoštrije osuđuje te užase".

"Od najveće je važnosti i hitnosti da to nasilje i brutalnosti prestanu i sada je važnije nego ikada prije da vlade koje imaju utjecaj taj utjecaj i iskoriste na najdjelotvorniji način kako bi se osigurao trenutačni prestanak nasilja", rekao je Annan.

U priopćenju objavljenom u petak u Ženevi, posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju ocijenio je da se radi o "kršenju preuzetih obaveza o tome da se neće koristiti teško oružje u mjestima gdje žive ljudi".

"Suočeni s novim košmarom i užasima kojima su izloženi sirijski civili", Annan govori i o "jakim borbama, velikom broju žrtava i stalnom potvrđenom korištenju teškog oružja, poput topništva, tenkova i helikoptera".

On je istaknuo da je promatračka misija UN-a za Siriju spremna otići na lice mjesta i "provjeriti činjenice ako to okolnosti budu omogućile".

Sirijska vojska i paravojne postrojbe ubile su više od 200 ljudi, uglavnom civila, u četvrtak u selu Taramseh u pobunjenoj pokrajini Hami, kazali su oporbeni aktivisti.

Ako bude neovisno potvrđen, bio bi to najveći pojedinačni pokolj tijekom 16 mjeseci sukoba u kojemu sirijski pobunjenici pokušavaju svrgnuti autoritarnog predsjednika Bašara al-Asada, dok su istodobno diplomatski napori za mirno rješavanje krize ugroženi zbog nesuglasica između velikih sila.

Sirijska državna televizija objavila je da su u borbama u Taramsehu ubijena tri pripadnika sigurnosnih snaga, te je optužila "naoružane terorističke skupine" za masakr počinjen u selu.

(Hina) xnab ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙