FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnika iz dobiti u gubitak

Autor: nbrc
ZAGREB, 26. srpnja 2012. (Hina) - Građevinska tvrtka Tehnika u prvom je polugodištu ove godine poslovala s gubitkom od 6,2 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobit od 1,9 milijuna kuna, podatak je iz konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke.

Ukupni su prihodi Tehnike u prvih šest mjeseci iznosili 419,9 milijuna kuna, što je porast za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi rasli za 13,6 posto, na 426,1 milijun kuna.

Ukupni su prihodi, kako se navodi, za 34,4 posto manji od plana za prvih šest mjeseci.

Glavni su razlozi manjeg ostvarenja planiranih prihoda nedovoljna popunjenost kapaciteta i prekid radova na projektu Supernova Buzin, niske temperature u prvom tromjesečju, slaba prodaju stanova i smanjene marže za radove po ugovorima za poznatog investitora, objašnjavaju iz Tehnike.

Ističu i kako je od poslovanja u prvih šest mjeseci ostvaren gubitak od 6,2 milijuna kuna, dok su u tvrtki bili planirali neto dobit od nešto više od 10 milijuna kuna.

Poslovni su prihodi Tehnike u prvih šest mjeseci iznosili 398,1 milijun kuna, a pritom se najveći dio, 316,4 milijuna odnosi na prihode od radova za poznatog investitora, 23 milijuna kuna na prihode od prodaje stanova, odnosno tržišnu izgradnju, 21,3 milijuna kuna na prihode od trgovine te 37,3 milijuna kuna na ostale poslovne prihode.

Financijski su pak prihodi u prvih šest mjeseci iznosili 21,8 milijuna kuna, dok su financijski rashodi bili 20,4 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća s danom 10. srpnja, Tehnika je imala ugovoreno 79 posto planirane realizacije, a s poslovima pred ugovaranjem popunjenost kapaciteta bi bila 87 posto plana. Za idućih šest mjeseci, od srpnja do prosinca, tvrtka ima ugovoreno 109 posto planirane realizacije, a s poslovima pred ugovaranjem popunjenost kapaciteta bi bila 30 posto iznad plana.

Vidljivo je da se teško stanje u poslovanju graditeljstva iz prethodne četiri godine prenijelo i nastavilo i u ovoj godini, što je bilo izraženo naročito za prvih šest mjesec. Iako je stanje za drugi dio poslovne godine povoljnije, situacija i dalje nije sjajna, još uvijek je prisutan problem ugovaranja radova za iduću godinu, naplate potraživanja i likvidnosti, kaže se u obrazloženjima Uprave Tehnike.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙