FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat traži prijem kod Čačića oko RIZ-Odašiljača, ili 24. srpnja prosvjeduju na Markovu trgu

Autor: tper
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS) zatražio je žurni prijem kod prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića u vezi problema tvrtke RIZ-Odašiljači, a ako ih ne primi do 23. srpnja, za dan poslije, 24. srpnja najavljuju prosvjedni skup radnika na Markovu trgu.

"Želimo vjerovati da prvi potpredsjednik Vlade nije dobro informiran o stanju u tvrtki, da želi poslušati radnike i predstavnike RIZ-a i da ne želi upropastiti RIZ. Čačić to može ispuniti na način da odgodi smjenu Uprave i donese odluku o ESOP programu", kazao je predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević na konferenciji za novinare.

Najavio je da će se radnici i dalje boriti za pravo da upravljaju tvrtkom, jer su je spasili od stečaja i propadanja.

Glavna sindikalna povjerenica SMH-IS-a u RIZ Odašiljačima Marina Glokević kazala je kako radnici RIZ-a neće dopustiti da se pojedinci okoriste, a radnicima i državi nanese neprocjenjiva šteta.

Od Ministarstva gospodarstva i Vlade traže potporu i suglasnost za odobrenje programa radničkog dioničarstva (RIZ-ESOP), kao i da se do realizacije ESOP-a obustavi bilo kakvo imenovanje novih članova Nadzornog odbora (NO) i Uprave RIZ-a.

Želimo da se radnicima konačno omogući radničko dioničarstvo po modelu ESOP-a što im je vlada obećala još 2008., kazala je Glokević i ponovila kako ne žele da se u RIZ-u po političkoj (HNS) podobnosti "uhljebljuju ljudi u Upravu i NO, jer u samoj tvrtki postoje stručni i odgovorni ljudi.

Tvrdi i kako se iza svih tih poteza kriju osobni interesi pojedinaca koji žele likvidirati dobru tvrtku kako bi se dokopali atraktivnog zemljišta i lokacije za gradnju luksuznog poslovno-stambenog objekta 'biser Maksimira' za što projekt postoji već nekoliko godina.

Predstavnici radnika, kako je rečeno, podržavaju članove Uprave tvrtke iz redova zaposlenika (Milića Bijelića i Stjepana Planinića) koje smatraju zaslužnima za oporavak RIZ-a, dok novi članovi, koje je Vlada predložila u travnju, nemaju njihovu podršku.

Vlada je, naime, u travnju predložila skupštini RIZ odašiljača da u Nadzorni odbor imenuje Vesnu Čizmar, Marijana Rošića i Dragu Dominića, te je predložila opoziv predsjednika Uprave Roberta Inkreta i članova Milića Bijelića i Stjepana Planinića i imenovanje Kamila Vrane za predsjednika Uprave te za članove Roberta Inkreta i Roberta Hirca.

Na konferenciju za novinare Sindikata metalaca, priopćenjem je reagirao Robert Inkret koji ističe kako je zbog nepoštivanja odluka Vlade o imenovanju nove Uprave i NO, nemoguće zakonski provoditi bilo kakve odluke i izmjene eventualnog plana ESOP-a.

"Sadašnje akcije i vođenje poslovanja dvojice smijenjenih članova Uprave, koji odbijaju vladine odluke, nemaju nikakvo zakonsko uporište", kaže Inkret i ističe kako se zanemaruje da Vlada odlukom o imenovanju novog NO i Uprave "zapravo zahtijeva uvođenje reda i bolji nadzor nad poslovanjem RIZ-a, poduzeća koje već godinama posluje s gubicima, gomila dug prema državi i čak ne uplaćuje redovito doprinose radnicima".

Navodi i kako se prešućuju stvarne činjenice o poslovanju i teškoj financijskoj situaciji u RIZ-u te da bi uvid u poslovanje trebao dati odgovore na pitanja "gdje je potrošeno 88 milijuna kuna koje je država RIZ-u uplatila još 2009. godine te kako je od tada do danas stvoreno još novih 44 milijuna kuna gubitaka, o kojima nitko ne želi govoriti".

Inkret također navodi kako je u posljednje četiri godine zabilježen i pad prihoda veći od 50 posto, a zaduženost samo u prvoj polovici ove godine porasla za više od 20 milijuna kuna.

"Drugim riječima sama provedba ESOP-a, na kojoj se sada inzistira, ne garantira ni bolje upravljanje poduzećem niti veću zaštitu interesa zaposlenika", navodi se u priopćenju.

Naizvršavanjem Vladine odluke (o imenovanju nove Uprave i NO) većinskom je vlasniku onemogućen uvid u poslovanje RIZ-a, dok se od njega istovremeno traži da podupre kompleksan plan čija bi se provedba trebala financirati dodatnim zaduživanjem poduzeća u gubicima, ističe se u priopćenju.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙