FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: poslovne vijesti nisu uspjele oživjeti trgovanje

Autor: scvi
ZAGREB, 26. srpnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi u fokusu investitora poslovni su rezultati i ostale vijesti iz domaćih kompanija, no to zasad nije uspjelo razbuditi trgovanje - do podneva ostvareno je tek nešto više od dva milijuna kuna prometa, a Crobexi stagniraju.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,16 posto, na 1.677 bodova, a Crobex10 0,12 posto, na 910 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,4 milijun kuna, što je oko 2 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu u fokusu investitora poslovni su rezultati kompanija za prvo polugodište, no oni zasad nisu uspjeli razbuditi trgovanje. Prevladava stagnirajuća atmosfera“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

HT je jutros izvijestio da je u prvih šest mjeseci ostvario 6 posto niže prihode nego u istom razdoblju lani, 3,649 milijardi kuna, te 2,5 posto nižu dobit - 808 milijuna kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je do podneva najveći promet – nešto iznad milijun kuna, a cijena joj je pritom blago oslabila, za 0,13 posto, na 202,9 kuna.

„Sad se već vidi kontinuitet u rezultatima poslovanja HT-a, vezan uz pad prihoda i dobiti. No, zato smo danas čuli dobre vijesti iz Ine, vezano za otkriće novog naftnog nalazišta, i Tehnike u vezi novih poslova“, dodaje Rinkovec.

Dionica Ine poskupjela je 1,6 posto, na 3.900 kuna, no uz slabašan promet.

Ta kompanija u blizini je moslavačkog mjesta Velike Hrastilnice našla naftu iz koje bi se na dan moglo dobivati 1400 barela, što bi joj godišnje moglo donijeti 250 milijuna kuna, pišu mediji.

Znatnije je, za 5,2 posto, poskupjela i dionica Tehnike, dosegnuvši 885 kuna, no uz promet manji od 20.000 kuna.

Tehnika je jutros objavila da je s Plivom potpisala dva ugovora o gradnji, vrijedna ukupno 43,6 milijuna kuna, bez PDV-a. Gradnja počinje odmah, a završetak je predviđen 7. prosinca.

Izvijestila je i da je sklopila ugovor o radovima na senjskom hotelu Vila Velebita, vrijednom 27 milijuna kuna, bez PDV-a. Početak gradnje je odmah, a završetak u svibnju 2013. godine.

U inače mirnom trgovanju, nešto više trgovalo se još dionicama Petrokemije, Ericssona Nikole Tesle i AD Plastika, kojima je ostvaren promet iznad 100.000 kuna.

Pritom je dionica Petrokemije pojeftinila 1,11 posto, na 237,5 kuna, dok je Ericssona Nikole Tesle stagnirala na 1.050 kuna, a AD Plastika ojačala 1,47 posto, na 110 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙