FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija za poginule redarstvenike u Strugi Banskoj

Autor: ssis
STRUGA BANSKA, 26. srpnja 2012. (Hina) - Komemoracijom u Strugi Banskoj danas je obilježena 21. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika u obrani pounjskih sela.

U drugoj polovici srpnja 1991. agresori - pobunjeni Srbi na čelu s četnicima kapetana Dragana pristiglima iz Srbije, potpomognuti snagama JNA, nakon mjeseci provokacija počeli su akciju kodnog imena "Žaoka" mnogim minobacačkim napadima u Pounju u blizini Dvora. Odupirući se znatno nadmoćnijim neprijateljima, braneći mještane Struge Banske, 26. srpnja 1991. poginula su desetorica pripadnika MUP-a, dvojica pripadnika sisačko-moslavačke Policijske uprave Mile Blažević – Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika zagrebačke Policijske uprave Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

Branitelji iz Struge Banske Mile Blažević – Čađo i Željko Filipović, žrtvujući vlastiti život, eksplozivnim napravama su onesposobili neprijateljski kamion na kojem su bili topovi te dio napadača uz kamion, što se pokazalo ključnim u obrani Struge Banske.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen-obilježje na mjestu pogibije, počast poginulim redarstvenicima odala su mnoga izaslanstva, članovi njihovih obitelji i mještani Pounja.

"Struga Banska je urezana u povijest naše domovine, a sjećanje na povijesni događaj je neizbrisivo. Danas mi živimo san onih koji su dali živote za domovinu. U europsku budućnost Hrvatske ulazimo sjećajući se poginulih za samostalnost države", rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

O događajima uoči okupacije Pounja govorio je izaslanik sisačko-moslavačke županice i pukovnik HV-a u mirovini Ivica Pandža - Orkan, koji je rekao kako je okupaciju dva dana prije najavio kapetan Dragan, čije izručenje Hrvatska očekuje.

Pandža je upozorio kako hrvatsko pravosuđe i Državno odvjetništvo ni nakon 21 godine nije procesuiralo počinitelje zločina u Pounju, osim jednoga.

Načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Marko Rašić rekao je, zauzimajući se za to, kako je potrebno svakodnevno širiti istinu o Domovinskom ratu. Pripadnici policije, istaknuo je, počast će poginulim braniteljima odati savjesnim obavljanjem svoje dužnosti.

Zajedničku molitvu za poginule redarstvenike predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

(Hina) xssis yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙