FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 23. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija smatra da je pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije i nada se da će se proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora dovršiti na vrijeme kako bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja sljedeće godine kako je i planirano, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano. "Prije svega to je bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije. Mi nastavljamo poticati obje strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje. Kada je riječ o postupku ratifikacije, to je u rukama pojedinih zemalja članica i mi, u ime Europske komisije možemo samo reći da se nadamo da će se proces ratifikacije nastaviti kao što je planirano i da će sve biti dovršeno na vrijeme kako bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja sljedeće godine kako je i planirano", rekao je Stano odgovarajući na upit novinara da komentira izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da je uvjet za ratifikaciju u slovenskom parlamentu rješenje pitanja Ljubljanske banke.

LJUBLJANA - Unatoč tome što su dvije vlade nedavno imenovale financijske stručnjake koji će se pozabaviti pitanjem deviznih štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj te dvjema vladama ponuditi moguća rješenja, to bi pitanje moglo prerasti u novi jači spor između Ljubljane i Zagreba, navode u ponedjeljak slovenski mediji. Ljubljansko "Delo" u svom komentaru od ponedjeljka navodi kako to pitanje zbog strahovanja hrvatske vlade da će se proces ratifikacije u Sloveniji otegnuti izaziva nervozu na obje strane i da se čini kako je došao kraj "idiličnim odnosima, iako je do prije nekoliko mjeseci izgledalo da među njima više nema otvorenih pitanja". "To pitanje u Hrvatskoj ponovo postaje tema zbog koje bi odnosi među državama mogli dobiti drugačiju dimenziju, bez obzira na dva predložena financijska stručnjaka koji će stvar proučiti i vladama predložiti rješenje, što nije nimalo ugodno", navodi vodeći slovenski list. Pri tome se ponavljaju stajališta Ljubljane kako je stvar devizne štednje u Ljubljanskoj banci izvan Slovenije u vrijeme bivše SFRJ "sukcesijsko pitanje" te da je Hrvatska Ljubljani dala stanovita obećanja u tom smislu prilikom pregovora o zatvaranju poglavlja IV. koje se odnosi na slobodan protok kapitala budući da Ljubljanska banka do sada u Hrvatskoj zbog pitanja deviznih štediša nije mogla poslovati.

LJUBLJANA - Šef skupine socijalista i socijaldemokrata u Europskom parlamentu Hannes Swoboda tvrdi da nije želio uvrijediti Slovence, kad je njihovu parlamentarnu proceduru neizravno usporedio s praksom u Rumunjskoj. "Nikad nisam napravio usporedbu Rumunjske sa Slovenijom ili obrnuto nego sam slovenski primjer spomenuo zato jer je donošenje zakona po izvanrednoj proceduri zabrinjavajuće", rekao je Swoboda za internet portal slovenskog Telekoma od ponedjeljka, dodavši da je riječ o krivim interpretacijama nakon njegova posjeta Sloveniji prošlog tjedna. Swoboda je sredinom prošlog tjedna posjetio Ljubljanu, gdje je podržao kandidaturu nekadašnjeg predsjednika vlade Boruta Pahora za predsjednika države, a sastao se i s novim vodstvom Socijalnih demokrata koje je Pahor donedavno vodio. No, šok u Ljubljani izazvala je nakon toga njegova izjava na službenim stranicama europskih socijalističkih stranaka da sve članice EU-a moraju poštovati demokratska načela te kako bi Europska komisija trebala spriječiti zemlje poput Rumunjske i Slovenije kad u pretjeranoj mjeri i bez prave parlamentarne rasprave donose zakone po hitnom postupku.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije pojačali su u ponedjeljak pritisak na Siriju, proširenjem popisa osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje putovanje te su pooštrili pravila vezana uz zabranu izvoza oružja. Riječ je o 17. krugu sankcija koje EU uvodi protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Na popis osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje putovanje u EU dodano je 26 novih imena. Također su na popis uvrštena još tri sirijska poduzeća. Ministri su također zaključili da je potrebno pregledati svaki brod ili zrakoplov čije je odredište Sirija, a za koje se sumnja da prevoze oružje. EU je u svibnju uveo zabranu izvora oružja u Siriju. Europska komisija je u ponedjeljak objavila da je udvostručila svoju humanitarnu pomoć za sirijske izbjeglice, koja je dosegnula 63 milijuna eura.

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je, u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" od ponedjeljka, da bi uspostava većinske hrvatske federalne jedinice unutar Bosne i Hercegovine vodila rješenju dvadesetogodišnje krize koja je rezultat nerješive formule uspostavljene u Daytonu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. "Glavni problem je u tome zašto netko sumnja da bi Hrvati blokirali Bosnu i Hercegovinu ako bi imali federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. Zašto je i sama pomisao da Hrvati imaju entitet s hrvatskom većinom opasna za BiH, a normalno da Srbi i Bošnjaci imaju po jedan entitet sa svojom većinom, a vlast jednako dijele u distriktu Brčko, gdje Hrvati ponovno nisu ravnopravni", rekao je za "Oslobođenje". U protivnom će, dodao je Ljubić, neriješavanje unutarnjih problema s izjednačavanjem prava tri konstitutivna naroda voditi k raspadu Bosne i Hercegovine.

MOSKVA - Rusija i Italija osnažili su u ponedjeljak energetsku suradnju tijekom prvog službenog posjeta talijanskog premijera Marija Montija najvećem svjetskom proizvođaču nafte koji bi trebao osvježiti bilateralne odnose bliske još iz vremena bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Premijer Monti susreo se u Moskvi s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim, a s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju bi kasnije trebao razgovarati o planovima za izgradnju važnog ruskog plinovoda prema južnoj Europi. Na sastanku u tom crnomorskom ljetovalištu u kojem se Putin odmara trebalo bi biti riječi i o nizu međunarodnih pitanja, uključujući i stanje u Siriji. Južni tok, kojim bi se trebao izvoziti plin iz Kaspijskom mora, trebao bi koštati više od 15 milijardi eura i njime bi se od 2015. izvozilo 63 milijarde prostornih metara plina u južnu Europu. Konačna odluka o gradnji Južnog toka, suparničkog projekta europskom Nabuccu, očekuje se u studenome, a početak gradnje u prosincu, objavio je Kremlj uoči Montijeva posjeta. Partner u projektu, talijanska naftna kompanija Eni, objavila je ovoga mjeseca kako će odluku o sudjelovanju u investiciji donijeti krajem 2012. ili početkom 2013.

CHICAGO - Najmanje 13 osoba je smrtno stradalo, a 10 ih je ozlijeđeno kad je u nedjelju navečer u Teksasu kamionet u kojemu su se nalazili skrenuo s ceste i udario u stablo, izvijestio je u ponedjeljak CNN, pozivajući se na izjave dužnosnika koji vjeruju da su žrtve vrlo vjerojatno ilegalni imigranti. "U kabini kamioneta bilo je jako puno ljudi, ali i u njegovu zadnjem dijelu", rekao je za CNN policijski dužnosnik Glen Garret. "S obzirom na vrstu transporta i broj osoba u vozilu, veliki su izgledi da je riječ o ilegalnim imigrantima koji su se vozili prema sjeveru zemlje", rekao je. Nesreća se dogodila u blizini grada Goliada, oko 140 km jugoistočno od San Antonija. Među žrtvama su uglavnom muškarci i žene, ali ima i djece, rekao je Gerald Bryant iz teksaške prometne policije. Uzrok nesreće u kojoj je sudjelovalo samo jedno vozilo, još nije poznat.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙