FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O Veljku Mariću s predstavnicom DORH-a

Autor: mkov
ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Na danas održanu sastanku predstavnika Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996 (UHB RH) i Akcije za bolju Hrvatsku (ABH) sa zamjenicom glavnoga državnog odvejtnika Jasminom Dolmagić razgovaralo se o slučaju hrvatskoga branitelja Veljka Marića, a kako se navodi u priopćenju UHB-a i ABH-a, udruge su upućene u pravnu proceduru i do sad poduzete korake, kako i one koje DORH kao državna institucija ima ovlasti poduzeti.

Udruge navode kako je postignut dogovor o sastanku predstavnika DORH-a s odvjetnikom Veljka Marića, Đorđem Dozetom te razmjeni informacija koje bi pomogle u rješavanju problema. Dozet je, kako se ističe, do sada nekoliko puta zatražio sastanak s nadležnim hrvatskim institucijama, ali nažalost, kako udruge navode, njegovu zahtjevu nije udovoljeno.

"Tijekom sastanka potvrđene su naše sumnje da su se dogodili određeni propusti hrvatskih pravosudnih institucija za pravodobnu reakciju prilikom uhićenja Veljka Marića, čime je umanjena mogućnost da mu se sudi u Hrvatskoj", stoji u priopćenju te se dodaje kako su isto tako dokazane tvrdnje udruga "o nastavku pravne agresije Srbije na RH i to na način da se Srbija svojevoljno postavila nadležnom za istraživanje i donošenje presuda za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije".

Udruge ističu kako je za njih to neprihvatljivo s obzirom da je Srbija počinila agresiju. "Omogućavanje Srbiji provođenja univerzalnog prava na procesiranje ratnih zločina, otvara se mogućnost vođenja istrage na teritoriju RH, a time i mogućnost pokretanja procesa protiv bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga RH, po vlastitom nahođenju", tvrde udruge i dodaju kako bi nastavak takve prakse mogao dovesti do krivotvorenja povijesti i izjednačavanja žrtve i agresora.

Udruge smatraju kako "hrvatskim vlastima nedostaje političke volje, snage i umijeća da bi zaštitile Domovinski rat i njegove sudionike. "Nepoštivanje Deklaracije o Domovinskom ratu i ne provođenju njenih zaključaka vodi u iskrivljavanje povijesnih činjenica", tvrde branitelji.

Udruge smatraju kako su branitelji godinama izloženi medijskoj i pravosudnoj hajci dok se istodobno drugoj strani dopušta provođenje pravosudnih procesa nad žrtvom.

(Hina) pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙