FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBIUDR ogorčen odlukom Suda za ratne zločine u Beogradu

Autor: ipet
ZAGREB, 5. srpnja 2012. (Hina) - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) ogorčena je odlukom Višega suda za ratne zločine u Beogradu da se hrvatskome branitelju Veljku Mariću iz Grubišnog Polja odbije molba za premještaj na izdržavanje kazne u Hrvatsku i traži da se Državno odvjetništvo, ministarstva branitelja i vanjskih poslova te predsjednik Republike odmah o tome javno očituju.

U večerašnjem priopćenju UBIUDR-a stoji da je spomenuta odluka "zločin i osveta srpskoga pravosuđa, tim prije što je Hrvatska do sada navodno omogućila velikom broju osuđenih srpskih ratnih zločinaca da kaznu izdržavaju u svojoj državi - u Srbiji."

Dodaje se da je Hrvatska čak i pomilovala na tisuće onih koji su napadali, ubijali i rušili diljem Hrvatske dok je Marić prije dvije godine osuđen u Beogradu na drastičnu kaznu zatvora od 12 godina, za nedokazanu smrt jednoga srpskog civila u redovnoj akciji Hrvatske vojske u listopadu 1991. u Domovinskom ratu i to po zakonu Republike Srbije koji ne priznaje hrvatsku državu do 15. siječnja 1992., a i danas je na snazi i po njemu, ističe se, može biti osuđen svaki hrvatski branitelj koji prijeđe srpsku granicu.

UBIUDR pita hrvatske pravosudne organe zašto se nisu zauzeli da se Mariću omogući bar izdržavanje kazne u Hrvatskoj i navodi da "smo svi bili kao jedan kada je uhićen častan hrvatski dragovoljac Purda iz Vukovara koji je čak i bez suđenja dopremljen u Hrvatsku, a sada kad treba pomoći hrvatskome dragovoljcu Mariću iz Grubišnog Polja mnogi se prave kao da ništa nisu vidjeli ni čuli".

"Veljka Marića nisu branili i ne brane poznati hrvatski odvjetnici, koji svaki dan, poput 'zvijezda' daju izjave za medije u korist svojih klijenata, navodnih kriminalaca. Marićeva obitelj nema novaca za skupe obrane, a troje malodobne djece ostalo je gotovo bez svega", stoji u priopćenju UBIUDR-a

(Hina) pp/xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙