FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Dossier Boričevac" izlazi u nakladi Pavičić

Autor: gvla
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Nakladnička kuća Naklada Pavičić najavila je izlazak knjige "Dossier Boričevac" urednika i jednog od autora Josipa Pavičića, u kojoj se prvi put nastoji sustavno rasvijetliti lice i naličje događaja koji su u ljeto 1941. doveli do spaljivanja sela Boričevac i protjerivanja njegovih stanovnika.

Kako se navodi u priopćenju te nakladničke kuće, knjiga govori o životu u selu i okolnostima u kojima je selo, zajedno sa svojom župom Male Gospe, nestalo u ljeto 1941., kada su ga zapalili i sve župljane, nedužne i nenaoružane seljane, zauvijek protjerali, a neke i pobili, srpski ustanici.

"Dossier Boričevac" prva je knjiga u kojoj se otvoreno, bez uvijanja, obuhvatno i činjenično, iz povijesne i ljudske perspektive, kroz priču i sjećanje, progovara o sudbini sela Boričevca, ističe se u priopćenju.

"U knjizi se po prvi puta na sustavan način osvjetljava naličje događaja koji su u Jugoslaviji 45 godina prikazivani i slavljeni kao 'ustanak naroda Hrvatske protiv fašizma', premda su u svojoj srži bili antihrvatski i antiljudski. Iz ove se knjige napokon vidi kako je to uistinu bilo - prije progona, kako se i zašto progon dogodio i kako se živjelo i živi u progonstvu", dodaje se.

Tekstove o Boričevcu i boričevačkom kraju - rasprave, uspomene, priče, kronologije, zapise, polemike, komentare, popise stradalih, propovijedi, peticije, govore - napisali su povjesničari i publicisti, sudionici zbivanja, sami Boričevljani, njihovi prijatelji i potomci, na osnovi svjedočenja roditelja i djedova. Ilustrirana je s 400-tinjak fotografija i faksimila.

(Hina) xgvla ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙