FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija za novinare HNS-a u Umagu

Autor: dspo
UMAG, 13. srpnja 2012.(Hina) - Članica Predsjedništva Hrvatske narodne stranke (HNS) i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na današnjoj je konferenciji za novinare HNS-a u Umagu rekla kako se po preuzimanju dužnosti ministrice suočila s eskalirajućim sukobom između konzervatora, kao struke čiji je posao da štiti baštinu, i investitora, bili oni lokalni ili državni nositelji vlasti.

"Upravo je slučaj s Brijuni rivijerom otvorio probleme koji su stari deset godina. Mi smo samo u našem Ministarstvu našli dokumente različitih konzervatorskih rješenja od 2003. godine koji nisu dobili suglasnost," kazala je ministrica Zlatar Violić i naglasila kako je osnovni problem taj da se radovi koji se tiču arheoloških iskapanja odvijaju sporo.

"Treba utvrditi prioritete i njih staviti u određeni vremenski rok a ne dopustiti da se arheološka iskopavanja izvode devet godina i time postaju komunalni problem," rekla je ministrica kulture.

Objekti se moraju klasificirati po njihovoj važnosti te u dogovoru s regionalnim i lokalnim vlastima odlučiti koja će biti javna funkcija određenih prostora, rekla je ministrica Zlatar Violić.

Potpredsjednik HNS-a i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak rekao je da je potrebna i nužna suradnja ministarstava kulture i graditeljstva te prostornog uređenja. Ta dva ministarstva imaju, rekao je, dva zajednička projekta - obnovu starih i povijesnih gradskih jezgri i urbanu regeneraciju.

Odgovarajući na pitanje novinara koji je stav HNS-a o izgradnji TE Plomin 3, Vrdoljak je kazao kako "postoje pravila ponašanja koje definiraju struka".

"Mi smo za ono što je sukladno zakonima Republike Hrvatske, ono što će donijeti najveći 'benefit' hrvatskom gospodarstvu i koji će sačuvati Istru od zagađenja," zaključio je Ivan Vrdoljak.

(Hina) xdspo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙