FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine potvrdilo je u srijedu kako je u toj zemlji registriran veliki broj šumskih požara a najteže stanje trenutačno je na području općine Tomislavgrad zbog čega je zatražena pomoć protupožarnih zrakoplova iz Hrvatske. U priopćenju dostavljenom Hini, Ministarstvo sigurnosti BiH navodi kako je pomoć zatražena preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske. Slična zamolba za pomoć u gašenju požara upućena je mirovnim snagama Europske unije u BiH (EUFOR). Uz područje Tomislavgrada požari ugrožavaju i šire područje hercegovačkih općina Trebinje i Konjic. Vatrogasci ulažu maksimalne napore da lokaliziraju požare a pomažu im i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su angažirani na području Tomislavgrada i Trebinja.

SARAJEVO - Policija Republike Srpske u četvrtak je zabranila promatračima Vijeća Europe ulazak u policijsku postaju u Srebrenici i njihov pokušaj da provjere navode kako se osobama bošnjačke nacionalnosti protuzakonito uskraćuje mogućnost registriranja za glasovanje u toj općini na predstojećim lokalnim izborima, potvrđeno je iz ureda Vijeća Europe u Sarajevu kao i iz nevladine udruge "Glasat ću za Srebrenicu" koja koordinira proces prijavljivanja Bošnjaka. U priopćenju udruge dostavljenom medijima u Sarajevu stoji kako je MUP RS zabranio ulazak u policijsku postaju u Srebrenici članovima međunarodnog promatračkog tima koji je s mandatom misije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini i urednim akreditacijama Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) tijekom dana stigao u Srebrenicu radi nadzora procesa registracije prebivališta građana za predstojeće lokalne izbore. U policiji RS tvrde kako akreditacije koje imaju članovi promatračkog tima Vijeća Europe ne vrijede za nadziranje procesa prijave prebivališta iako je on istodobno vezan i za izborni proces jer podrazumijeva automatsku registraciju birača za glasovanje u određenoj općini.

DAMASK - Prema Sirijskom odboru za ljudska prava, u posljednjih 48 sati samo u Damasku je ubijeno više od 60 pripadnika sirijske vojske Nakon 16 mjeseci borbe su konačno stigle i do sjedišta Asadove moći - glavnog grada Damaska. Brojke o poginulima, ranjenima i izbjeglima teško se mogu provjeriti nezavisnim izvorima jer stranih novinara kao ni promatrača međunarodnih organizacija u Siriji uglavnom nema. Usprkos svakodnevnom krvoproliću, strane sile ne spominju mogućnost vojne intervencije poput one u Libiji, tvrdeći da je Sirija potpuno drugačiji slučaj, zbog svog geopolitičkog položaja te iz straha od pogoršanja stanja u regiji. Sirija je oduvijek imala vrlo veliki utjecaj na Libanon, koji se desetljećima nalazi na rubu građanskog rata, a tu je i Izrael, zemlja s kojom Sirija nema odnose.

JOHANNESBURG - Južnoafrička Republika u srijedu proslavlja 94. rođendan ikone borbe protiv apartheida Nelsona Mandele, a pjesmom mu je sve najbolje poželjelo 12 milijuna južnoafričkih školaraca koji su jutros točno u 8.00 sati po mjesnom vremenu u svojim školama zapjevali prepoznatljivu rođendansku pjesmu. Na inicijativu Mandeline zaklade, 18. srpnja postao je Mandelin dan, dan koji odnedavno UN priznaje i smatra svjetskim danom kada se svijet poziva da 67 minuta posveti pomoći svojim bližnjima, u skladu s vrijednostima za koje se cijeli život zalagao i još uvijek se zalaže prvi crnački predsjednik Južnoafričke Republike. "Ovo je za nas iznimno važan dan. Ovdje smo da bismo proslavili rođendan vrlo važne osobe, osobe koja nas je oslobodila apartheida", rekao je učenicima direktor jedne osnovne škole u Sowetu, Paul Ramela. "Mandela je 67 godina svojeg života posvetio poboljšanju života drugih ljudi. Za nas je toliko puno učinio", rekao je.

BUDIMPEŠTA - Najtraženiji nacistički zločinac u svijetu, Mađar Laszlo Csatary (97), uhićen je u srijedu u Budimpešti, objavilo je mađarsko državno tužiteljstvo. Laszlo Csatary bio je šef policije u židovskom getu u slovačkome gradu Košicama, odakle je za vrijeme njemačke nacističke okupacije Čehoslovačke u nacistički logor Auschwitz deportirano 15.700, a neki su ubijeni još u Košicama. Csatary je, kako je još u nedjelju izvijestio Centar Wiesenthal u Izraelu, pronađen u Budimpešti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙