FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 17. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin i izaslanik UN-a Kofi Annan u utorak nisu ostvarili napredak u razgovorima o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti o Siriji čime slabe i nade Zapada da će Rusija odobriti prijetnju uvođenja sankcija Damaska. Moskva, glavni podržavatelj Sirije od početka ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada prije 16 mjeseci, odlučno se protivi bilo kakvoj mjeri koja otvara mogućnost stranog uplitanja i stavila je veto na dva prethodna pokušaja uvođenja UN-ovih sankcija sirijskoj vladi. Prošlog su se mjeseca Rusija i četiri druge članice Vijeća sigurnosti s pravom veta dogovorile da se u Siriji treba ustanoviti tranzicijska vlada, no dok SAD, Francuska i Britanija smatraju da to znači da Asad mora otići Rusija i Kina ne misle tako. Iako dogovor nije doveo do neke usuglašene akcije velikih sila ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je nakon razgovora Putina i Annana rekao "da ne vidi razlog da se na istim temeljima ne dogovore i u Vijeću sigurnosti".

"Nadam se da ćemo nastaviti te razgovore o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a i nadam se naći jezik koji će sve okupiti kako bi postigli pomak u ovom kritičnom pitanju", rekao je Annan nakon razgovora u utorak. Vijeće sigurnosti bi u srijedu trebalo glasovati o novoj rezoluciji o Siriji kako bi spriječilo da istekne mandat UN-ove promatračke misije u Siriji.

BAGDAD

Irak je u utorak pozvao svoje građane koji žive u Siriji da se vrate kući jer u susjednoj zemlji nasilje ne prestaje. Iračka vlada izrazila je zabrinutost zbog "sve češćih ubojstava i napada na Iračane koji žive u Siriji", rekao je vladin glasnogovornik Ali al-Dabag. "Iračka vlada poziva ih da se vrate kući", kaže se u priopćenju i dodaje da će se iračke vlasti pobrinuti za njihov siguran povratak iz Sirije.

WASHINGTON

U oštrom izvješću američkog Senata globalna banka HSBC je optužena da je otvorila vrata financijskog sustava teroristima, trgovcima drogom i pranju novca.

Senatori su u izvješću objavljenom u ponedjeljak utvrdili da je banka sa sjedištem u Londonu dopustila svojim podružnicama u zemljama kao što su Meksiko, Saudijska Arabija i Bangladeš da prebace milijarde dolara u sumnjive fondove u Sjedinjenim Državama bez odgovarajućeg nadzora. HSBC je brzo uputio ispriku i obećao poboljšati svoje procedure. "U doba međunarodnog terorizma, nasilja povezanog s drogom na našim ulicama i organiziranog kriminala, zaustavljanje nezakonitog protoka novca koji podržava te zločine je imperativ nacionalne sigurnosti", rekao je senator Carl Levin. "HSBC je koristila svoju banku u SAD-u kao vrata u financijski sustav SAD-a nekim podružnicama HSBC-a u svijetu kako bi klijentima omogućila dolarsko poslovanje dok se olako i površno odnosila spram bankarskih pravila SAD-a", kaže Levin u izvješću. HSBC je rekao da će nazočiti saslušanju u senatu u utorak i nastoji uvjeriti da je stvorio novu globalnu strukturu jednostavniju za upravljanje njegovim operacijama te udvostručio sredstva za provedbu pravila za suzbijanje pranja novca.

ŽENEVA

UN-ov istražitelja za ljudska prava pozvao je američke države Georgiju i Teksas da zaustave pogubljenje dvojice muškaraca predviđeno za srijedu jer su zatvorenici duševno bolesni te bi se njihovim pogubljenjem prekršio ustav Sjedinjenih Država. Christof Heyns, posebni UN-ov izvjestitelj za vansudska, skupna ili arbitrarna pogubljenja, ocijenio je da je pogubljenje nekoga tko pati od "psihosocijalnih bolesti kršenje mjera osiguranja za smrtnu kaznu" i rekao da bi se njihove smrtne kazne trebale izmijeniti. "To je također protivno presudi Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Atkins protiv Virdžinije po kojoj su takva pogubljenja protustavna", rekao je Heyns u izjavi referirajući se na presudu iz 2002. koja zabranjuje pogubljenja mentalno retardiranih. Warren Hill i Yokamon Laneal Hearn proglašeni su krivima za ubojstva u Georgiji i Teksasu a na njihove presude upućeno je više žalbi na temelju njihovog duševnog zdravlja, rekao je.

KAIRO

U nesreći vlaka u predgrađu Kaira u utorak najmanje je 15-ro putnika ozlijeđeno no prva izvješća da ima i poginulih nisu potvrđena, rekli su izvori iz policije i medicinskih službi. Vlak je putovao iz južnog Egipta prema Kairu kada je iskočio iz tračnica u četvrti Giza, po dvojici dužnosnika redarstvenih službi. Po prvim izvješćima vlak se nakon iskakanja iz tračnica zapalio pri čemu je više ljudi poginulo.

BRUXELLES

Europska komisija je u utorak objavila prijedlog uredbe kojom bi se pojednostavilo kliničko ispitivanje lijekova u koje se godišnje investira oko 20 milijardi eura u Europskoj uniji. "Klinička ispitivanja ključna su za razvoj novih lijekova i poboljšanje postojećih tretmana. Istodobno, klinička ispitivanja s više od 20 milijardi eura investicija godišnje u EU-u daju znatan doprinos politici rasta u Europi", navodi Komisija. Povjerenik za zdravstvo John Dali je izjavio da bi se pojednostavljenjem pravila za klinička ispitivanja godišnje moglo uštedjeti 800 milijuna eura. Jednostavnija pravila poštedjet će istraživače obveze da podnose u velikoj mjeri identične informacije raznim tijelima u zemljama članicama. Komisija navodi da bi nova uredba trebala zamijeniti direktivu iz 2001. godine, koju države članice nisu korektno prenijele u svoja zakonodavstva. Teškoćama u provedbi te direktive pripisuje se pad broja kliničkih ispitivanja u Europskoj uniji za 25 posto. U razdoblju od 2007. do 2011. broj zahtjeva za klinička ispitivanja pao je s preko 5.000 na 3.800. Nova uredba mogla bi stupiti na snagu 2016. godine ako Vijeće Europske unije i Europski parlament daju zeleno svjetlo.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙