FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Uljanika krajem kolovoza o smanjenju, pa povećanju temeljnog kapitala

Autor: nbrc
ZAGREB, 17. srpnja 2012. (Hina) - Glavna skupština pulskog brodogradilišta Uljanik održat će se 30. kolovoza, a na njoj će dioničari odlučivati i o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka te nakon toga o povećanju temeljnog kapitala.

Uljanik je na Zagrebačkoj burzi danas objavio da je jučer, temeljem odluke Vlade, započeo upis i prodaja dionica sadašnjim i bivšim radnicima tog brodogradilišta, što će trajati do 26. srpnja, a danas je objavio i poziv za skupštinu.

Prema tom pozivu, skupština će najprije odlučivati o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala, smanjenjem nominalnog iznosa dionica sa 300 na 90 kuna.

Temeljni kapital Uljanika sada iznosi 670,9 milijuna kuna i podijeljen je na 2.236.253 dionice, nominale 300 kuna, a prihvati li skupština predloženu odluku i smanji nominalni iznos dionice na 90 kuna, temeljni bi se kapital smanjio za nešto više od 469,6 milijuna kuna, na 201,3 milijuna kuna.

Temeljni kapital smanjuje se isključivo radi pokrića gubitaka Uljanika ostvarenih u prethodnom razdoblju, a u svrhu saniranja društva i to nakon što su za pokriće gubitaka potrošene sve rezerve, navodi se u obrazloženju.

Naime, matična kompanija pulskog brodogradilišta, Uljanik d.d. je 2011. završio s gubitkom od 439,7 milijuna kuna, dok preneseni gubitak iz ranijih godina iznosi 14,7 milijuna kuna, što je ukupno 454,4 milijuna kuna.

Taj bi se gubitak pokrio pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, a razlika od 15,2 milijuna kuna (zbog zaokruživanja vrijednosti dionica na 90 kuna temeljni se kapital smanjuje za 469,6 milijuna kuna) predstavljala bi rezerve kapitala.

Dioničari Uljanika potom bi na skupštini trebali donijeti odluku o dokapitalizaciji, pri čemu bi se isključilo pravo prvenstva postojećih dioničara na upis novih dionica.

Temeljni kapital povećava se izdavanjem novih dionica uz uplatu uloga u novcu radi prikupljanja sredstava za rad društva/financiranje kapitalnih investicija društva potrebnih za snažniji iskorak u segmentu brodova visoke složenosti, obrazlaže Uprava Uljanika.

Prema prijedlogu, temeljni kapital Uljanika povećao bi se za najviše 301,9 milijuna kuna, odnosno sa 201,3 milijuna kuna na najviše 503,2 milijuna kuna.

To bi se povećanje provelo uplatom u novcu, izdavanjem najviše 3.354.380 novih redovnih dionica, nominale 90 kuna.

Te bi se nove dionice izdale po cijeni od 90 do 100 kuna, a konačnu bi cijenu utvrdila Uprava uz suglasnost Nadzornog odbora.

Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se javnom ponudom dionica institucionalnim ulagateljima uplatama u novcu, a uvjet je da pojedini ulagatelj upiše i uplati najmanje 5.000 novih dionica.

Kada će poziv zainteresiranim institucionalnim ulagateljima bit će objavljen odlučit će Uprava, a sam upis trajat će deset radnih dana od objave javnog poziva.

Izdanje dionica smatrat će se uspješnim ako se u utvrđenim rokovima upiše i uplati najmanje 1.118.127 dionica, navodi se u pozivu za skupštinu.

Status dioničara, prema pozivu, utvrđuje se na dan 8. kolovoza.

Vlada je privatizaciju Uljanika, u kojem država ima 84,2 posto vlasništva, najavila u drugoj polovici lipnja kada je predstavila prijedlog o privatizaciji riječkog 3. maja kojega bi, kako je tada najavljeno, preuzeo privatizirani Uljanik.

Proces privatizacije Uljanika, kroz radničko dioničarstvo (ESOP) i dokapitalizaciju, Vlada je pokrenula početkom srpnja kada je donijela odluku o načinu, cijeni i uvjetima prodaje dionica radnicima.

Upis i prodaja dionica sadašnjim i bivšim radnicima počeo je jučer i trajat će do 26. srpnja. Da bi taj proces bio uspješan radnici trebaju kupiti najmanje 39,04 posto dionica, a u slučaju većeg interesa Vlada im je osigurala još 45,2 posto dionica.

Nakon toga, treba uslijediti i dokapitalizacija Uljanika o kojoj će skupština odlučivati krajem kolovoza.

U toj bi dokapitalizaciji, prema ranijim najavama iz Vlade, sudjelovale brodarske kompanije i fondovi za gospodarsku suradnju koji će osnovati društvo posebne namjene, a njima bi se priključili i mirovinski fondovi.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙