FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barel nafte iznad 102 dolara na tržištu u Londonu

Autor: vmom
LONDON, 16. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na londonskom tržištu u ponedjeljak su se zadržale iznad 102 dolara za barel, poduprte izjavama kineskog premijera da će intenzivirati napore s ciljem podupiranja gospodarskog rasta tog drugog najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Cijene nafte na londonskom tržištu porasle su tako za daljnjih 16 centi, na 102,56 dolara, nakon što su u petak bile na dnevnom dobitku od čak 1,33 dolara.

Na američkom tržištu smanjene su pak za 52 centa, na 86,58 dolara. U petak su na zatvaranju završile u dnevnom plusu od 1,02 dolara.

Cijene nafte u petak su poskočile nakon što izvješće o kineskom BDP-u nije bilo tako loše kao što su su neki pribojavali, odagnavši strahove da je Kina na putu oštrog usporavanja rasta, odnosno "snažnog prizemljenja".

Kako je prenijela kineska službena agencija Xinhua, kineski premijer Wen Jiabao u nedjelju je kazao da mjere za stabilizaciju gospodarstva daju rezultate te da će vlada intenzivirati napore usmjerene podupiranju gospodarstva u drugoj polovini godine. Time su ojačala očekivanja daljnjih mjera ublažavanja monetarne politike u tom azijskom divu.

"U kratkoročnoj perspektivi, ozračje na tržištima nafte i ostale rizične imovine trebalo bi biti pozitivno. Riječ je o kombinaciji dvaju faktora – rast kineskog gospodarstva koji je u skladu s očekivanjima i nade u nove mjere kojima će se poduprijeti gospodarstvo", kazao je Ben Le Brun, tržišni analitičar u tvrtki OptionsXpress.

Također u nedjelju, Iran je obnovio prijetnje moguće blokade Hormuškog tjesnaca, ključnog za dopremu nafte, ako se ne opozovu nametnute mu sankcije. Međutim, nije jasno kako bi mogao zatvoriti tjesnac s obzirom na prisutnost američkih vojnih snaga u tome području.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 99,10 dolara, što znači da je za 2,78 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙