FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 15. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

KAIRO

Američka državna tajnica Hillary Clinton razgovarala je u nedjelju sa zapovjednikom vojnog vijeća maršalom Huseinom Tantavijem o turbulentnoj tranziciji te zemlje u demokraciju. Egipatska se vojska bori za utjecaj s novoizabranim islamističkim predsjednikom Muhamedom Mursijem s kojim se Clinton sastala u subotu. Jednosatni sastanak s maršalom Huseinom Tantavijem održao se dan nakon sastanka s Mursijem kojemu je vojska srezala ovlasti dan uoči preuzimanja vlasti. Hillary Clinton u subotu je iskoristila prvi susret s novim egipatskim islamističkim predsjednikom Mohamedom Mursijem da ga potakne na početak dijaloga s čelništvom vojske jer je to način da očuva egipatsku tranziciju u demokraciju.

RAMALAH

Saudijska Arabija donirat će Palestinskoj samoupravi 100 milijuna dolara pomoći kako bi se ublažio proračunski deficit, priopćeno je u nedjelju iz ureda palestinskoga premijera. Palestinski dužnosnici sa Zapadne obale pod izraelskom okupacijom pozdravili su vijest o financijskoj injekciji, osobito s obzirom na činjenicu da se zaposlenicima u javnome sektoru moraju isplatiti plaće za tekući mjesec. Transfer novca obavit će se odmah, no samo će djelomično riješiti ovomjesečne rashode Palestinske samouprave koji iznose 300 milijuna dolara. Dužnosnici u Ramalahu traže i očekuju potporu i drugih država kako bi "zakrpali" proračunski deficit za 2012. koji se procjenjuje na oko milijardu dolara.

SARAJEVO

Pet osoba među kojima su i dva hrvatska državljanina uhićeno je u nedjelju na području središnje Bosne pod sumnjom da su pripremali pljačku oko 250 tisuća eura, priopćila je Uprava policije MUP-a Federacije BiH. Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Sarajevu, policijska operacija provedena je u jutarnjim satima na području Travnika i Gornjeg Vakufa gdje je pretraženo pet različitih lokacija. Policijski su istražitelji nakon uhićenja osumnjičenih utvrdili kako su oni u proteklom razdoblju pripremali izvršenje teškog kaznenog djela planirajući iz jedne sportske kladionice ukrasti iznos od 500 tisuća konvertibilnih maraka (oko 250 tisuća eura).

FRASCATI

Papa Benedikt XVI. je tijekom mise koju je držao u Frascatiju, pozvao vjernike da prodube svoje znanje o Drugom vatikanskom koncilu, "ogromnom bogatstvu koje može pomoći u kvalitetnijem stasanju novih generacija". Podsjetivši na Godinu vjere koja će se početi obilježavati u listopadu u povodu 50. godišnjice otvaranja koncila, Benedikt XVI. je pozvao vjernike biskupije Frascati, smještene u blizini njegove ljetne rezidencije u Castel Gandolfu da i oni sudjeluju u ovom velikom događaju Katoličke crkve. "Tekstovi Koncila sadrže ogromno bogatstvo koje može poslužiti u procesu kvalitetnog odgoja novih generacija kršćana. Uz pomoć svećenika, ponovno ih pročitajte, produbite svoje znanje o njima i pokušajte prakticirati ono što je u njima zapisano, u svojim župama ili zajednicama", rekao je Papa. Drugi vatikanski koncil (1962-1965) je on bio prekretnica za Katoličku crkvu; od uvođenja narodnog jezika u liturgiju, aktivnog sudjelovanje vjernika u euharistiji, otvaranja ekumenizmu i nove uloge vjernika laika, pa do onih teoloških, poput naglašavanja uloge Sinode biskupa i biskupskih konferencija mjesnih Crkava, slobodnijeg djelovanja teologa.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙