FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 14. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PRAG

Češki parlament izglasao je u noći s petka na subotu zakon o vraćanju imovine koju je kršćanskim crkvama zaplijenio komunistički režim u bivšoj Čehoslovačkoj između 1948. i 1989. godine, u ukupnoj vrijednosti od 2,95 milijardi eura. Riječ je o planu koji su dogovorile vladajuće stranke desnog centra s predstavnicima 17 vjerskih zajednica predvođenih Katoličkom crkvom. Zakon je podržalo 93 zastupnika od 182 prisutna, s 89 glasova protiv. Da bi stupio na snagu, tekst još treba odobriti gornji dom parlamenta i potpisati predsjednik. Zakonom se predviđa povrat 56 posto konfiscirane imovine u ukupnoj vrijednosti od 2,95 milijardi eura - uglavnom je riječ o zgradama i zemljištima - te isplata financijske odštete od 2,3 milijarde eura kroz sljedećih 30 godina. Istodobno tekstom se modificira sadašnji sustav javnih subvencija s postupnim smanjenjem financiranja od pet posto godišnje, do samofinanciranja crkava nakon prijelaznog razdoblja od 17 godina.

MAZAR-I-ŠARIF

Najmanje 22 osobe, među kojima je i poznati političar, ubijene su u subotu u samoubilačkom bombaškom napadu na svadbi u pokrajini Samangan, na sjeveru Afganistana, rekao je glasnogovornik afganistanskih snaga sigurnosti. U napadu je ozlijeđeno više od 40 osoba, a riječ je o jednom od najkrvavijih napada u zemlji posljednjih mjeseci. Među ubijenima je i utjecajni afganistanski zastupnik Ahmad Kan Samangani, koji je organizirao svadbenu svečanost za svoju kćer. "Bilo je to vjenčanje kćeri Ahmada Kana Samanganija. Bombaš samoubojica je aktivirao eksploziv i ubio i ranio desetke ljudi", priopćila je policija. Afganistanski talibani su odbacili odgovornost za napad.

PARIZ

Francuski predsjednik Francois Hollande u petak je pozvao Rusiju i Kinu da promijene odnos prema Siriji i podupru UN-ove napore da se protiv vlade Bašara al-Asada uvedu oštrije sankcije, istodobno upozorivši da bi, ako i dalje budu odbijale uvođenje sankcija protiv te zemlje, ondje mogao nastati opći kaos i rat. "Rekao sam Rusima i Kinezima: ne čineći ništa što bi nam pomoglo da izravnije primijenimo oštrije sankcije protiv Sirije ondje bi mogao nastati kaos i rat na štetu i vaših interesa", rekao je Hollande u programu privatne francuske televizije BFM. Kina i Rusija upotrijebile su veto u Vijeću sigurnosti kako bi zaštitile Asada od zajedničke osude i sankcija.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙