FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ne očekuju se znatniji pomaci na kraju tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 13. srpnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje zbog smanjenih aktivnosti investitora tijekom ljeta, dok sa svjetskih tržišta pristižu blago poticajne vijesti.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,22 posto, na 1.668 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,38 posto, na 918 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,9 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna više nego dan prije.

„Teško da će se domaće tržište danas znatnije pomaknuti u bilo kojem smjeru. Nema poticajnih vijesti, ljetni su mjeseci kada je aktivnost investitora uobičajeno slabija, a Crobexi se ionako već danima kreću u rasponu plus/minus 0,5 posto“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo.

Najveći promet jučer je ostvaren dionicom Ingre, 1,09 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 14 posto, na 4,79 kuna, na krilima medijskih špekulacija kako se razmatra ideja da Ingra postane krovna tvrtka koja će okupljati građevinare za zajednički nastup u inozemstvu, uz preduvjet da se ta tvrtka i drugi građevinari poput IGH, Konstruktora i Dalekovoda spase od stečaja ulaskom države u vlasničku strukturu.

Znatnije su poskupjele i dionice IGH, za 5,46 posto, te Dalekovoda, za 5,06 posto.

„Od početka godine čuli smo već mnogo takvih vijesti, koje se puštaju kroz medije i imaju tek kratkotrajni pozitivan učinak na burzu. Ne bih tome pridavao veliki značaj, sve dok se zaista nešto i ne poduzme u tom smjeru“, napominje Vorkapić.

Jačih poticaja zasad nema ni sa svjetskih burzi. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale šesti dan zaredom, jer je splasnula nada ulagača u daljnje labavljenje monetarne politike Feda, a nastavljen je i niz upozorenja tehnoloških kompanija o slabosti poslovnog okruženja.

Dow Jones indeks skliznuo je 0,25 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,50, a Nasdaq indeks 0,75 posto.

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros blago ojačale, nakon vijesti da je kineski bruto domaći proizvodu u drugom tromjesečju porastao u skladu s očekivanjima, no trguje se oprezno jer je Moody's smanjio kreditni rejting Italije za dva stupnja.

„U sezoni smo objava financijskih izvješća kompanija za drugo tromjesečje i procjena za iduće razdoblje koje nisu obećavajuće. Investitori se pitaju kakav će biti odgovor američkog Feda na očigledno usporavanje gospodarskog rasta, a oprezni su i zbog novih loših vijesti iz eurozone – snižavanja talijanskog rejtinga“, zaključuje Vorkapić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙