FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP: Do sada identificirano 6.838 žrtava Srebrenice

Autor: zkre
MOSTAR, 11. srpnja 2012. (Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) do sada je DNK analizom identificiralo 6.838 bošnjačkih muškaraca od njih više od 8.000 koje su u masovnim likvidacijama na području Srebrenice pobile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Kako je u srijedu priopćeno iz ICMP-a, padom Srebrenice 1995. godine nestalo je između 8.000 i 8.100 osoba. Njihovi su stručnjaci prikupili uzorke krvi od 22.160 srodnika žrtava te su ih usporedili s koštanim uzorcima ekshumiranim iz masovnih grobnica. Na taj je način do sada utvrđen identitet 6.838 žrtava.

Kako navode iz ICMP-a, pronalazak i identificiranje srebreničkih žrtava predstavlja najkompliciraniji forenzički izazov. Razlog tomu je što su masovne grobnice skrnavljene i prekopavane, a tijela u njima premještena u nizove sekundarnih masovnih grobnica s ciljem prikrivanja dokaza. Zbog toga su pronađena tijela raskomadana i njihovi dijelovi se nalaze u brojnim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama. U mnogim slučajevima dijelovi tijela jedne osobe nađeni su u nekoliko različitih masovnih grobnica.

Glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger izjavila je da je DNK analiza bila ključna za rasvjetljivanje sudbine brojnih ubijenih u Srebrenici te da će cijeli proces utvrđivanja istine pomoći pomirenju u regiji.

"Da DNK analiza nije upotrijebljena kao primarna metoda identificiranja nikada ne bismo saznali identitet ovih 6.838 osoba. Nadamo se da na ovaj način pomažemo ne samo žrtvama ovih zvjerstava, nego i vladama u regiji da razriješe ovo bolno nasljedstvo sukoba", rekla je Bomberger.

ICMP navodi da je do danas pronađeno oko 70 posto od oko 40.000 osoba koliko je nestalo u sukobima krajem prošlog stoljeća na području bivše Jugoslavije. ICMP je vladama u regiji pomogao u utvrđivanju identiteta 16.722 osobe, od čega je njih 13.964 u Bosni i Hercegovini.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙