FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promjenjiva trgovina dionicama na europskim burzama

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su se donekle oporavili nakon poniranja tijekom tri uzastopna dana trgovanja, uz podršku rasta cijena dionica energetskih kompanija, no španjolski problemi i automobilski sektor bili su im veći uteg.

Londonski FTSE indeks bio je u plusu 0,06 posto i iznosio je 5.453 boda, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC bili na gubitku oko 0,2 posto, skliznuvši na 6.120 odnosno 3.015 bodova.

Trgovci i ulagači smatraju da će uzlet na europskim burzama biti kratkog daha s obzirom na nastavljenu zabrinutost u vezi dužničke krize u eurozoni.

"Nakon jutrošnjeg uzleta ponovno smo krenuli u prodaje dionica. To je obrazac koji će se vjerojatno nastaviti sve dok ne dobijemo jasnije poruke vezano za Europu", kazao je Adrian Redmond, trgovac u tvrtki JN Financial.

U energetskom sektoru najveći dobitnici bili su njemački divovi E.On i RWE čije su dionice, nakon što im je brokerska tvrtka Bank of America Merrill Lynch podigla rejting, poskočile za dva posto.

S druge strane, sniženje rejtinga dionica njemačkog diva automobilske industrije BMW-a pogodilo je dionice drugih pripadnika te industrije. Dionice BMW-a oslabjele su 2,3 posto, a njegovih konkurenata, Daimlera i Volkswagena za više od jedan posto.

Uz automobilski sektor, europske burzovne indekse danas je pogodila i vijest o daljnjem rastu troškova zaduživanja Španjolske i Italije, što samo naglašava teškoće s kojima su suočeni europski čelnici pred ovotjedni summit na kojem će pokušati pronaći rješenje gospodarskih problema u eurozoni.

Troškovi zaduživanja Rima na rok od dvije godine uvećani su na 4,712 posto, što je njihova najviša razina od prosinca. Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice blago su uvećani i iznosili su 6,70 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei indeks oslabio je 0,81 posto, završivši trgovanje na 8.663 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙