FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: rast europskih burzovnih indeksa nije razbudio domaće ulagače

Autor: neba
ZAGREB, 10. srpnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi i danas stagniraju, uz mršav promet, jer nema domaćih vijesti koje bi razbudile ulagače, a ne potiče ih ni nešto bolje raspoloženje na europskim tržištima, nakon što je eurozona odobrila pomoć španjolskim bankama.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,1 posto, na 1.663 boda, a za toliko je oslabio i Crobex10, skliznuvši na 911 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 1,7 milijuna kuna, što je 200 tisuća više nego jučer u ovo doba.

„Promet je slab, kao i prethodnih dana, dok su Crobexi u blagom minusu. Niti jednom dionicom nije dosad ostvaren promet veći od milijun kuna, što ne iznenađuje, jer je tako bilo i posljednjih dana. Ako ne bude nekih značajnijih vijesti, ni idućih dana ne očekujem značajnije promjene. Tržište bi se moglo malo razbuditi tek krajem srpnja, kada domaće kompanije počnu izvještavati o poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Do podneva je najveći promet, oko 350 tisuća, ostvaren dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena gotovo nepromijenjena, na 203,50 kuna.

Nakon što je jučer potonula za više od 15 posto, jutros je cijena dionice Badela 1862 skočila oko 13 posto. No, uz mršav promet od oko 50 tisuća kuna.

A na europskim su burzama, nakon četiri dana pada, cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje dogovoru ministara financija eurozone o pomoći Španjolskoj za spašavanje njezinih banaka u iznosu od 30 milijardi eura.

No, ministri nisu postigli napredak u pregovorima oko mogućnosti korištenja sredstava iz kriznih fondova za kupnju obveznica prezaduženih članica tog bloka na tržištu, pa na tržištima ne vlada euforija. Tim više što makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava ukazuju na usporavanje rasta.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su oko podneva u plusu između 0,6 i 1 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙