FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoć Španjolskoj malo ohrabrila europske ulagače

Autor: neba
LONDON, 10. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Nakon četiri dana poniranja, jutros su na europskim burzama cijene dionica blago porasle, što se zahvaljuje dogovoru ministara financija eurozone o pomoći Španjolskoj.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.032 bodova, nakon što je četiri dana zaredom bilježio gubitke.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu do 0,2 posto, dok je pariški CAC stagnirao na jučerašnjim razinama.

Ministri financija eurozone dogovorili su rano jutros pomoć Španjolskoj, koja će prvih 30 milijardi eura kredita za spašavanje banaka dobiti do kraja ovog mjeseca.

„Nakon puno glasina, Španjolskoj je konačno odobrena pomoć, što bi moglo poboljšati atmosferu na tržištu. No, bit će teško jer se sklonost ulagača prema riziku ne može vratiti preko noći. Za rješavanje dužničkih problema eurozone treba vremena, pa će nesigurnost na tržištima potrajati“, kaže Geert Ruyssschaert, analitičar u Fortis banci.

I dok su odobrili pomoć španjolskim bankama, ministri financija eurozone nisu postigli napredak u pregovorima oko mogućnosti korištenja sredstava iz kriznih fondova za kupnju obveznica prezaduženih članica tog bloka na tržištu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,4 posto, na 8.857 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙