FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni nakon smanjenja rejtinga Španjolske

Autor: neba
LONDON, 14. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon što je Moody's oštro srezao kreditni rejting Španjolske, a ulagači su na oprezu i zbog predstojeće aukcije talijanskih obveznica.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih oslabio je do 9,30 sati 0,2 posto, na 984 boda, nakon što je jučer pao 0,3 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,2 posto.

Moody's je jutros srezao kreditni rejting Španjolske za čak tri stupnja, na 'Baa3', pa se očekuje daljnji rast prinosa na obveznice te članice eurozone, premda se već kreću na rekordnim razinama od uvođenja eura.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se očekuje rast prinosa na današnjoj aukciji talijanskih obveznica. Bude li potražnja za tim obveznicama slaba, to bi moglo ojačati špekulacije da će Italija biti iduća članica eurozone kojoj će trebati međunarodna pomoć.

Nesklonost rizičnijim investicijama posljedica je također predstojećih izbora u Grčkoj, nakon kojih bi ta članica eurozone mogla istupiti iz tog bloka.

„Dok se na smiri situacija u vezi Grčke i Španjolske, ulagači će se držati postrani i pratiti razvoj događaja“, Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg u Deutsche Postbank.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,2 posto, na 8.568 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙