FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet cijena dionica na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 11. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama snažno su porasle danas, nakon što je eurozona odobrila pomoć posrnulim španjolskim bankama, što je ohrabrilo investitore na kupnju dionica financijskih institucija, pri čemu je samo dionica Banco Santandera ojačala 7 posto.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u plusu 1,7 posto, na 999,09 bodova.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 1,74 posto, frankfurtski DAX 2,36 posto, a pariški CAC 1,96 posto.

Ministri financija eurozone u subotu su odobrili Španjolskoj pomoć od 100 milijardi eura za sanaciju njezinih banaka.

Iznenađujuće velik iznos pomoći ublažio je strahovanja ulagača da bi bankarska kriza u tom četvrtom po veličini gospodarstvu eurozone mogla produbiti probleme europskog financijskog sustava, ionako pogođenog grčkom krizom.

Pomoć Španjolskoj razlikuje se od one pružene Grčkoj, Irskoj i Portugalu, jer nije odobrena uz uvjet usvajanja dodatnih mjera proračunske štednje.

„Golemi je to iznos, mnogo veći nego su ljudi očekivali. Time se smanjuje sistemski rizik, stoga je teško jutros ne kupovati dionice. Sve u svemu, riječ je o kreditnoj liniji, odobrenoj jednoj grani španjolskog gospodarstva u nastojanju da se zaustavi njegovo krvarenje. No, još smo daleko od konačnog rješenja krize“, kaže David Thebault, čelnik trgovanja pri investicijskom društvu Global Equities.

Indeks dionica banaka eurozone ojačao je jutros 5 posto, pri čemu je dionica španjolske banke BBVA ojačala čak 8 posto, a francuske Credit Agricole 3,8 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je skočio 1,96 posto, na 8.624 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙