FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za ponedjeljak, 9. srpnja

Autor: Tamara Šprihal
ZAGREB, 9. srpnja 2012. (Hina) - Najava važnijih događaja za ponedjeljak, 9. srpnja koje ćemo popratiti fotografijama

BEČ - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak će boraviti u Beču, na poziv austrijskog predsjednika Heinza Fishera koji će u nazočnosti svog hrvatskog kolege staviti potpis na hrvatski Ugovor o pristupanju EU-u, čime se završava ratifikacijski proces u Austriji. Predsjednik Fischer potpisat će ratifikacijski dokument kojim se potvrđuje odluka austrijskog parlamenta o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora. Austrijski parlament u srijedu je ratificirao je Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u nazočnosti potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. Dvojica će predsjednika prigodom svog susreta također razgovarati o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Austrije.

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o konačnom prijedlogu odluke o izmjenama saborskog Poslovnika koji sadrži i obvezu zastupnika da se kod dolaska u Sabor evidentiraju elektroničkom karticom. Po tom prijedlogu Odbora za Ustav i Poslovnik, zastupnici bi svoj izostanak sa sjednice trebali pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoga kluba ili radnog tijela, no predloženo rješenje ne predviđa nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor i svoj izostanak ne opravdaju. Vladajuća većina predlaže i ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike, a izmjene Poslovnika predviđaju i da se na radna mjesta u klubove zastupnika osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme bez prethodne provedbe javnog natječaja (14 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku na sjednici će raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (15 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Trg sv. Marka 6) .

ZAGREB - Bivšem savjetniku ministra unutarnjih poslova optuženom za ratni zločin Tomislavu Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu nastavit će suđenje za ratni zločin protiv civila. Merčep će prvi put na raspravu doći sa slobode jer mu je izvanraspravno sudsko vijeće ukinulo pritvor zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i nemogućnosti da mu se u zatvorskoj bolnici pruži primjerena liječnička skrb i potrebna fizikalna terapija. Sud je zaključio da bi se daljnjim zadržavanjem Merčepa u pritvoru, u kojemu je bio od prosinca prošle godine, teško povrijedila prava iz Europske konvencije o ljudskim pravima u kojoj je propisano da nitko neće biti podvrgnut torturi, neljudskom ili ponižavajućem postupku ili kažnjavanju, te da se javni interes ne ogleda samo u primjeni mjere pritvora nego i u zaštiti i primjeni vrijednosti koje štiti navedeni članak Konvencije (9 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Svjedočenjem Biance Matković, bivše ministrice bez portfelja i suradnice bivšeg premijera Ive Sanadera, na zagrebačkom Županijskom sudu nastavit će se suđenje Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženima u slučaju Fimi media. Prema istražnim iskazima optuženih koji su priznali nedjelo, Bianca Matković je bila jedna od HDZ-ovih dužnosnika koji su primali naknade iz "crnog fonda" (9,30 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održat će konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o odluci o dodjeli sredstava Zaklade HAZU u 2012. godini. Sredstva u iznosu od 1,3 milijuna kuna raspodijelit će se za potpomaganje 152 prihvaćena projekta (10 sati, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11).

ZAGREB - Čelnici Ministarstva turizma će na konferenciji za novinare predstaviti rezultate turističkog prometa za prvih šest mjeseci ove godine. Rezultate će predstaviti ministar turizma Veljko Ostojić, zamjenik ministra Oleg Valajo i pomoćnik ministra Davor Ižaković (12,00 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - "Liberalizacija poštanskih usluga u Hrvatskoj - šansa ili prijetnja", naziv je javne tribine koja će se održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Na skupu će biti predstavljene osnovne karakteristike i temeljne odrednice prijedloga zakona o poštanskim uslugama, kao i učinci koje bi on mogao imati na tržište, kako za operatore tako i za korisnike. Organizatori tribine su HGK i strukovno udruženje davatelja poštanskih usluga, koje je u osnivanju (11,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras uručit će odluke o stipendiranju učenika u obrtnička zanimanja u sklopu projekta "Stipendije učenicima u obrtničkim zanimanjima“. Cilj projekta je povećanje interesa mladih za školovanje u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, kroz sustav strukovnog obrazovanja koji osigurava uvjete za ulazak kvalitetnih i motiviranih kadrova u obrtništvo (10,00 sati, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Vukovarska 78).

Dežurni na desku FaH-a:

Prije podne: Uroš Andrić

Poslije podne: Tamara Šprihal

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

(Hina) xtš ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙