FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: napadnut helikopter s izbornim materijalom

Autor: vrad
BENGAZI, 6. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Službenik libijskog izbornog povjerenstva poginuo je u petak kada je otvorena vatra na helikopter koji je prevozio izborni materijal na istoku zemlje, doznaje se od više izvora.

"Na helikopter koji je prevozio glasačke kutije pucano je iz lakog oružja dok je letio iznad Hauarija, južno od Bengazija. Poginula je jedna osoba", rekao je za agenciju France Presse pukovnik Ali al-Šihi, vojni glasnogovornik.

Kako je rekao Al-Šihi, helikopter je nedugo nakon toga bez problema sletio u zračnu luku u Bengaziju.

Izvor u izbornom povjerenstvu u Bengaziju potvrdio je izgred, dodavši da je smrtno stradao službenik povjerenstva.

Usto, na medicinski centar u Bengaziju ispaljene su dvije rakete, pri čemu nije bilo žrtava ni materijalne štete, rekao je čelnik centra Ala Ben al-Kaza. Razlozi napada zasad nisu poznati, ali stanovnici Bengazija misle da se u toj bolnici čuva izborni materijal.

Napadi se događaju pošto su pristaše neovisnosti istočne pokrajine Cirenaike u četvrtak zatvorili naftne terminale na istočnoj obali.

Prosvjednici negoduju zbog raspodjele mjesta u parlamentu koji se bira u subotu (100 mjesta za zapad, 60 za istok i 40 za jug). Pristaše osamostaljenja istoka zemlje pozvali su na bojkot izbora i prijete da će ih sabotirati.

Libijci će u subotu izaći na opće izbore, prvi put nakon 40 godina diktature Moamera Gadafija, ubijenog tijekom prošlogodišnja ustanka. Libijci će birati 200 članova skupštine koja bi trebala izabrati novu vladu i imenovati povjerenstvo stručnjaka za rad na ustavu o kojem će se građani potom izjasniti na referendumu.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙