FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija potvrdila izručenje bivšeg premijera iz Tunisa

Autor: vrad
TRIPOLI, 24. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Bivšeg libijskog premijera Al-Bagdadija al-Mahmudija izručile su tuniske vlasti i sad je u libijskom zatvoru, rekao je u nedjelju libijski premijer Abdel Rahim al-Kib.

"Nakon velikih diplomatskih napora koje je uložila privremena libijska vlada (...), Al-Bagdadi Al-Mahmudi stigao je danas u zemlju", rekao je Kib, dodavši da je smješten u zatvor pod nadzorom ministarstva pravosuđa i pravosudne policije.

"Libijska vlada opetuje da će se s optuženikom dobro postupati, sukladno načelima naše vjere i međunarodnim propisima na polju ljudskih prava", istaknuo je.

Usto je izrazio "iskrenu zahvalnost (Libije) bratskoj državi Tunisu, njezinu predsjedniku, vladi i narodu, za povijesnu potporu libijskom narodu i njezin stav utemeljen na načelima".

Mahmudi je uhićen u Tunisu 21. rujna dok je pokušavao ući u Alžir. "

Tuniski predsjednik zapravo "nije bio obaviješten" o Mahmudijevu izručenju, rekao je Adnen Manser, savjetnik predsjednika Moncefa Marzukija, upozorivši da ta odluka potiče "ozbiljnu krizu" između tuniskog predsjedništva i tuniske vlade.

"Predsjednik Marzuki nije potpisao nikakvu uredbu" o izručenju, istaknuo je Manser, dodavši da je predsjednik u nedjelju boravio u posjetu jugu zemlje, u prigodi proslave 70. obljetnice tuniske vojske.

Marzuki se početkom lipnja "načelno usprotivio" Mahmudijevu izručenju, zatraživši jamstvo Libije da će poštivati ljudska prava i osigurati mu pošteno suđenje.

No tuniski premijer Hamadi Džebali uzvratio je tvrdnjom da je odluka o izručenju "neopoziva" i da za nju nije nužan predsjednikov potpis.

Tuniski branitelji bivšeg libijskog premijera podsjećaju da je njihov branjenik UNHCR-u (UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice) podnio zahtjev za status političkog izbjeglice i da je izručen prije nego što je primio odgovor te međunarodne organizacije.

"To je bjelodano gaženje ljudskih prava i međunarodnih konvencija: vlada svojom odlukom pokazuje da ne poštuje međunarodne obveze Tunisa", rekla je odvjetnica Radia Nasraui.

"Vlada je svima okrenula leđa kako bi za novac riješila tu stvar i to je sramota", dodala je.

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙