FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 5. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ŠAMAN

Kamioni NATO-a za opskrbu ušli su u četvrtak u Afganistan iz Pakistana prvi put nakon sedam mjeseci blokade nastale diplomatskom krizom između Islamabada i Washingtona, objavili su pakistanski dužnosnici na granici. Najmanje dva kamiona s mineralnom vodom za postrojbe NATO-a prešla su granični prijelaz Šaman, na jugozapadu Pakistana, kako bi dospjeli do juga Afganistana, istaknuli su ti izvori. Washington i Islamabad sklopili su u utorak sporazum kojim se omogućava nastavak prijelaza kroz Pakistan konvoja za opskrbu postrojbi snaga NATO-a u Afganistanu, prekinut neposredno nakon bombardiranja ISAF-a u kojem su smrtno stradala 24 pakistanska vojnika na afganistanskoj granici u studenom 2011.

NIKOZIJA

Ciparski predsjednik Demetris Christofias istaknuo je u četvrtak u Nikoziji da ne vidi ništa loše u činjenici da istodobno traži financijsku pomoć od Rusije i od Europske unije. "Ne razumijem zašto bi to bilo loše. Mi imamo vrlo dobre odnose s Rusijom i nadam se da ćemo dobiti pozitivan odgovor od Moskve", rekao je Christofias u razgovoru sa skupinom bruxellskih dopisnika koji su doputovali na Cipar u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a. Cipar je 25. lipnja postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije radi spašavanje vlastitog bankarskog sektora koji se našao na udaru krize nastale u Grčkoj. Procjenjuje se da će Cipru trebati oko 10 milijada eura, što je u odnosu na svote odobrene drugim zemljama eurozone kap u moru, ali to je više od polovice njegova BDP-a.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primit će u četvrtak navečer glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, najavio je u četvrtak prije podne predsjednikov ured. Rasmussen je jedan od sudionika ovogodišnjeg Croatia Summita, sedme po redu međunarodne konferencije predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova i drugih predstavnika država i organizacija iz Europe, sjeverne Amerike i južnog Sredozemlja koja se u petak i subotu tradicionalno održava u Dubrovniku. Predsjednik Josipović u petak poslije podne službeno će otvoriti summit zajedno s predsjednikom vlade Zoranom Milanovićem. Osim Hrvatske, Rasmussen će u četvrtak posjetiti i Sloveniju.

MOSKVA

Svjetski medijski summit pod nazivom "Svijet medija: izazovi 21. stoljeća" otvoren je u četvrtak u Moskvi u nazočnosti velikog broja delegata iz 103 zemlje svijeta, a među sudionicima su i predstavnici vodećih svjetskih novinskih agencija, kao i čelnici međunarodnih organizacija, te izaslanstvo Europskog parlamenta. "U današnjem svijetu novih tehnologija i novih mogućnosti važno je očuvati profesionalnu etiku i odgovornost novinara i novinarstva", rekao je u svom pozdravnom govoru predsjednik ruske Dume Sergej Nariškin, dodajući kako u 21. stoljeću mediji moraju imati posebno mjesto u svijetu a "svi zajedno moramo sačuvati javnost od krivih informacija". "Ovaj summit će, nadam se, ponuditi i novi model komunikacije između vlasti i medija", zaključio je predsjednik ruskog parlamenta.

ZAGREB

Izgradnja države i snaga preobrazbe društva koju sa sobom nose izgledi za članstvo u EU-u glavna je tema ovogodišnjeg Croatia Summita, sedme po redu međunarodne konferencije premijera, ministara vanjskih poslova i drugih predstavnika država i organizacija iz Europe, posebice njezine jugoistočne regije, Sjeverne Amerike i južnog Mediterana koja se u petak i subotu tradicionalno održava u Dubrovniku. Domaćin skupa "Croatia Summit - Izgradnja države i EU iskustvo" je hrvatska vlada, a uvodnim će ga riječima u petak poslijepodne otvoriti premijer Zoran Milanović i predsjednik države Ivo Josipović. Uz hrvatski državni vrh, predsjednika Josipovića, premijera Milanovića i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, na summitu između ostalih sudjeluju i albanski premijer Sali Beriša, premijer Kosova Hashim Thaci, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Donald Tusk, bugarski premijer Bojko Borisov, crnogorski premijer Igor Lukšić, rumunjski premijer Victor Ponta, slovački premijer Robert Fico te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Srbija za sada još uvijek nije potvrdila sudjelovanje svog predstavnika na summitu.

TOKIO

Nuklearna nesreća u Fukushimi bila je "katastrofa za koju je odgovoran čovjek", a nije ju samo izazvao potres i divovski tsunami do kojeg je došlo 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana, zaključilo je u četvrtak istražno povjerenstvo s mandatom parlamenta. "Nesreća je rezultat ilegalnih dogovora vlade, agencija za regulaciju i operatera Tepca, te pogreške u upravljanju istih tih instanci", objasnilo je povjerenstvo u konačnom izvješću. "Iznevjerili su pravo nacije na zaštitu od nuklearnih nesreća. Zato smo došli do zaključka da je nesreću očito 'uzrokovao čovjek'", nastavlja se u dokumentu od 641 stranice. "Mislimo da su temeljni uzroci nesreće sustavi organizacije i regulacije temeljeni na pogrešnoj logici u odlučivanju i djelovanju, a ne pojedinačna kompetencija", dodaje se.

SARAJEVO

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak kasno prije podne započeo je za sjedanje na čijem je dnevnom redu i potvrđivanje odluke o smjeni ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića te doministra financija Fuada Kasumovića. Sva trojica dužnosnika članovi su Stranke demokratske akcije (SDA), a njihovu smjenu zatražio je predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Smjena je rezultat odluke o uspostavi nove vladajuće većine iz koje je isključen SDA, a zamijenio ju je Savez za bolju budućnost (SBB) medijskog tajkuna Fahrudina Radončića.

SARAJEVO

Tužbe bivših deviznih štediša iz Bosne i Hercegovine protiv "Ljubljanske banke" mogle bi ugroziti financijsku stabilnost Slovenije, ocijenio je u četvrtak ljubljanski odvjetnik Franc Bucik koji u sudskim procesima pokrenutim radi naplate stare devizne štednje zastupa interese bosanskohercegovačkih državljana. Državljanima BiH je u "Ljubljanskoj banci" 1992. godine ostala devizna štednja u iznosu od oko 350 milijuna tadašnjih njemačkih maraka i ona nikada nije postala dostupna stvarnim vlasnicima. Najavljujući početak ovrhe nad imovinom "Ljubljanske banke" po presudi iz 2010. godine po kojoj je jednom državljaninu BiH ta banka dužna isplatiti staru deviznu štednju u iznosu od 81 tisuću američkih dolara odnosno 160 tisuća dolara s pripadajućim kamatama, Bucik je "Dnevnom avazu" kazao kako će to biti prvi takav slučaj koji će Sloveniji ujedno donijeti veliku štetu.

MOSKVA

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je "ravnodušnost" spram reagiranja Tokija na temu njegova posjeta jednom od ruskih otoka Južnih Kurila, koje potražuje Japan od pripojenja Sovjetskom Savezu po završetku Drugog svjetskog rata, izvješćuje u četvrtak agencija Ria Novosti. "Što se tiče reakcije naših japanskih partnera, to mi je u tolikoj mjeri svejedno da ne želim gubiti vrijeme na odgovor na to pitanje", kazao je Medvedev novinarima na upit o toj temi, u okviru posjeta Petropavlovsk-Kamčatskiju na ruskom Dalekom istoku. "Što mi imamo s njima raspravljati? Prisustvo šefa ruske vlade na ruskom teritoriju? To bi nas moglo daleko dovesti", dodao je Medvedev. Ruski premijer doputovao je u utorak na otok Kunašir, jedan od četiriju otoka nazvanih Južni Kurili u Rusiji a Sjeverni teritoriji u Japanu. Njegov je posjet Japan smjesta osudio.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙