FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi slabe drugi dan zaredom, promet mršav

Autor: neba
ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas pali, drugi dan zaredom, dok je promet mršaviji nego proteklih dana jer nema vijesti iz domaćih kompanija koje bi oživjele trgovanje, a oprez vlada i na svjetskim tržištima.

Crobex indeks bio je oko 12,30 sati u minusu 0,33 posto, na 1.670 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,34 posto, na 911 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,7 milijuna kuna, što je oko 400 tisuća manje nego jučer u ovo doba.

Nakon tri dana snažnog rasta, zahvaljujući vijestima o novim poslovima domaćih kompanija i dobrom raspoloženju na svjetskim tržištima zbog najave novih mjera za suzbijanje dužničke krize u eurozoni, u posljednja dva dana Crobexi klize, a sve je mršaviji i promet.

„Promet je danas vrlo mršav, pa je više od 100 tisuća kuna ostvareno samo dionicama pet kompanija, dok Crobexi stagniraju“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Do podneva niti jednom dionicom na domaćem tržištu nije ostvaren promet veći od milijun kuna.

Najlikvidnija je, s prometom od oko 280 tisuća kuna, dionica HT-a, pri čemu joj je cijena pala 0,3 posto, na 203,50 kuna.

S prometom od oko 250 tisuća kuna slijedi dionica Korifeja, a pojeftinila je više od 1 posto, na 91,98 kuna.

Promet veći od 100 tisuća kuna ostvaren je i dionicom Ine, koja je poskupila 1,7 posto, na 3.730 kuna.

Po rastu cijene prednjači, pak, dionica Diokija, koja je poskupila više od 14 posto, na 15 kuna. Tako se ta dionica ponešto oporavila nakon oštrog pada početkom tjedna, kada je bila najavljena mogućnost stečaja Diokija.

Uz nedostatak domaćih poticajnih vijesti, loše raspoloženje na tržištu posljedica je i opreza ulagača na svjetskim tržištima.

U očekivanju novih monetarnih mjera koje bi potaknule rast najvećih svjetskih gospodarstava, posljednjih su dana cijene dionica znatno rasle, no danas su ulagači na europskim tržištima suzdržani.

Zbog toga su oko 12,30 sati londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili na gubitku između 0,2 i 0,5 posto.

Ni s domaće makroekonomske scene ulagačima ne stižu ohrabrujuće vijesti.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u svibnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 4,4 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije, ali veći nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da će pad potrošnje u svibnju na godišnjoj razini iznositi 3,9 posto.

Premda oštar, to je manji pad potrošnje nego u travnju, kada je promet u trgovini na malo potonuo 7,3 posto, što je bio njegov najveći pad od travnja 2010. godine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙