FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 3. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB

Proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske u EU mogao bi u finskom parlamentu biti okončan do kraja ove godine, izjavio je u utorak finski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Juha Ottman,a prenosi saborski Ured za odnose s javnošću nakon susreta potpredsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Josipa Leke s Ottmanom. Potpredsjednik Leko primio je veleposlanika Ottmana u nastupni posjet, dodaje se u priopćenju. Finska Hrvatsku smatra pričom o uspjehu, najprije u pogledu članstva u NATO-u, a sada i u pogledu članstva u EU, istaknuo je veleposlanik Ottman dodavši kako je Hrvatska pozitivan primjer ostatku regije i zemljama koje imaju europske aspiracije. Kazao je kako bi ratifikacija Ugovora o pristupanju u finskom parlamentu mogla započeti na jesen, u kojem slučaju bi procedura bila zaključena do kraja godine.

ZAGREB

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko primio je u utorak u nastupni posjet veleposlanika Crne Gore Igora Građevića i čestitao mu na putu koji je njegova zemlja prevalila u približavanju NATO-u i Europskoj uniji te izrazio zadovoljstvo načinom na koji Podgorica rješava pitanje zaštite hrvatske manjine, doznaje se iz službenog priopćenja. Dvije strane su suglasne s ocjenom o dobrim bilateralnim odnosima i suradnji izrazivši uvjerenje kako visoki stupanj povjerenja i partnerstva olakšava rješavanje svih pitanja između dvije države.

DEN HAAG

Tužiteljstvo Haškog suda u utorak je zatražilo dopuštenje da uloži žalbu na sudsku odluku o oslobađanju bivšeg političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića od jedne točke optužnice za genocid. "Tužiteljstvo traži dopuštenje za ulaganje žalbe na oslobađajuću presudu", stoji u molbi tužiteljstva koju je objavio ICTY. Radovan Karadžić (67) oslobođen je 28 lipnja od optužbe za genocid u nekoliko lokaliteta u BiH u razdoblju od ožujka do prosinca 1992., ali ga se i dalje tereti za genocid u Srebrenici 1995. U oslobađajućoj odluci sudsko je vijeće ocijenilo da je tužiteljstvo tu optužbu za genocid potkrijepilo s premalo dokaza.

SARAJEVO

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je u utorak kako je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda spreman podnijeti ostavku čime će se izbjeći mogućnost da Stranka demokratske akcije (SDA) u Domu naroda parlamenta BiH blokira smjene svojih ministara. "Ukoliko to bude potrebno Bevanda će podnijeti ostavku, Predsjedništvo BiH imenovat će ga ponovo za mandatara i imat ćemo novo Vijeće ministara u roku od sedam dana", kazao je Čović novinarima u Kiseljaku, gdje je razgovarao sa stranačkim aktivistima s područja središnje Bosne.

BEOGRAD

U eksploziji automobila u beogradskom naselju Bele Vode u utorak poslijepodne poginula je jedna osoba, dok je jedna lakše ozlijeđena, izvješćuju beogradski mediji, navodeći kako je riječ o drugom bombaškom napadu u posljednja dva tjedna. U eksploziji je, kako se navodi, poginuo R.J. (32), bratić Nebojše Joksovića koga policija čuva na tajnoj lokaciji u Beogradu kao svjedoka suradnika u postupku protiv zločinačke skupine odbjeglog narko-dilera Darka Šarića. Joksović je, podsjeća se, jedan od nekadašnjih Šarićevih najbližih suradnika, koji je na suđenju svjedočio o krijumčarenju narkotika i aktivnostima Šarićeve skupine u Italiji, a nakon svjedočenja su zabilježena dva napada na Joksovićevu imovinu.

RIM

Posljednji summit EU-a održan 28. i 29. lipnja u Bruxellesu predstavlja korak prema Europi kakvu želimo, rekao je u utorak predsjednik talijanske vlade Mario Monti.

"Kada danas pogledamo rezultate europskoga summita možemo reći kako smo napravili korak prema onakvoj Europi kakvu mi Talijani želimo, odsad okrenutoj prema napretku i puno stabilnijoj", rekao je. Na summitu održanom prošli tjedan donesena je odluka prema kojoj ugrožene europske banke, konkretno talijanske i španjolske u aktualnoj fazi pregovora, mogu izravno posuđivati novac iz europskog stabilizacijskog mehanizma bez novog zaduživanja država. "Europa ne može predstavljati isključivo niz pravila, sankcija ili kontrolnih procedura, već treba biti sinonim za pozitivnu integraciju", rekao je Monti, dodavši kako je zadovoljan ishodom summita.

PARIZ

Francuski predsjednik Francois Hollande u utorak je jordanskom kralju Abdulahu II., s kojim se sastao u Parizu, rekao da Francuska podupire osnivanje "prijelaznog tijela" u Siriji, s čime se slaže i sirijska oporba, stoji u priopćenju iz Elizejske palače. Kralj Abdulah II., koji Jordanom vlada već 13 godina, prvi se put sastao s Hollandeom.

Kada je o Siriji riječ "predsjednik države je podsjetio kako je Francuska, nakon krvavog gušenja pobune u Siriji osudila taj čin te je ponovno istaknuo potporu misiji posebnoga izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana za Siriju, te provedbi učinkovitog mirovnog plana usvojenog protekle subote u Ženevi", stoji u priopćenju.

PARIZ

Francuska policija pretražila je u utorak dom i ured bivšeg predsjednika države Nicolasa Sarkozyja u sklopu istrage o financijskim vezama njegovog političkog tabora i najbogatije Francuskinje, nasljednice L'Oreala Liliane Bettencourt, odnosno njezinog mogućeg protuzakonitog financiranja njegove predsjedničke kampanje 2007.

Sarkozy, koji je već prije zanijekao ikakvu upletenost u mutne poslove, u nedjelju je s obitelji otišao u Kanadu na odmor, a njegov odvjetnik Thierry Herzog rekao je da pretraga kuće i odvjetničkog ureda čiji je suvlasnik neće pokazati nište i da je njegov klijent istražiteljima već rekao sve informacije koje su otklonile sumnje u njegove tajne sastanke s Bettencourt. Istraga je usredotočena na navode da je Bettencourt izbornom stožeru Francoisa Sarkozyja, tad kandidata stranke desnog centra UMP, dala desetke tisuća eura, prema tvrdnjama njezine bivše računovotkinje Claire Thibout ukupno 150 tisuća eura u gotovini, što bi bilo protuzakonito jer su u Francuskoj pojedinačne donacije ograničene na 4.600 eura.

WASHINGTON

Veliki val vrućina koji je prije nekoliko dana zahvatio Sjedinjene Države i silovita oluja koja je u petak navečer pogodila američku istočnu obalu, odnijeli su 19 života, izvijestio je CNN, a gotovo dva milijuna stanovnika SAD-a još uvijek je bez električne energije. "Val vrućina nastavlja se u većem dijelu istočnog dijela zemlje i u njezinu središnjem dijelu", izvijestila je Nacionalna meteorološka službe. "Uz visoke temperature, osobito u području Minneapolisa, Chicaga, Kansas Cityja i St. Louisa, visok je postotak vlažnosti", što stanovništvo tih dijelova SAD-a iznimno teško podnosi. U petak navečer snažna oluja pogodila je dio Istočne obale SAD-a, zbog čega je tijekom vikenda četiri milijuna ljudi ostalo bez električne energije.

ATENA

Predstavnici Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) stigli su u utorak u Atenu kako bi obavili prvu kontrolu grčkih financija prije dolaska samih čelnika tzv. "Trojke", doznaje se iz grčkog ministarstva financija. "Tehničari trojke su stigli u utorak", potvrdio je dužnosnik ministarstva, navodeći da čelnici tripartitne misije stižu u srijedu navečer kako bi se u četvrtak sastali s premijerom Antonisom Samarasom i njegovim ministrom financija Yanisom Strurnarasom. "Trojku" čine stručnjaci MMF-a, CEB-a i Europske komisije, a zadaća im je provjeriti u kojoj mjeri su provedene obećane reforme. O izvješću međunarodnih kontrolora ovisi da li će Grčka dobiti novu financijsku pomoć te da li će aktualni program štednje biti "prilagođen stanju u zemlji", čemu se nadaju predstavnici nove vladajuće koalicije.

LONDON

U tijeku je potraga za dva nestala člana posade nakon sudara dva britanska zrakoplova Tornado do kojeg je došlo tijekom vojne vježbe u Škotskoj u utorak, objavilo je britansko ministarstvo obrane. Dva druga člana posade spašena su nakon incidenta koji se dogodio iznad ušća rijeka Moray na istočnoj obali Škotske, ali nisu objavljene nikakve informacije o njihovu stanju. "Okolnosti još nisu utvrđene, ali je jasno da je to vrlo ozbiljan incident", rekao je bojnik Ian Gale, zapovjednik u bazi RAF-a Lossiemouth, gdje su bili stacionirani zrakoplovi. "Mogu potvrditi da su dvije osobe spašene a za dvoje se gubi svaki trag. Operacija spašavanja se nastavlja", dodao je.

LONDON

Raketni projektili zemlja-zrak biti će postavljeni na šest lokacija u Londonu i u blizini britanske prijestolnice tijekom ljetnih Olimpijskih igara, priopćilo je u utorak ministarstvo obrane. Namjera je, objašnjava ministarstvo, prvenstveno zaštititi olimpijski park. protuzrakoplovni sustavi će biti postavljeni u stambenim četvrtima, a ostali u blizini parka Greenwich, usprkos protivljenu stanara. Na zaštiti sportaša i posjetitelja ministarstvo obrane angažirat će i borbene zrakoplove Typhoon, helikoptere i vojne stručnjake za izviđanje i radare.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙